Pomorski muzej Sergeja Mašera Piran-2.del

Pomorski muzej Sergeja Mašera Piran-2.del

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Karmen Stanovnik

Beseda muzej večini ljudi pred oči prikliče črno-belo zgodovino, hladne in puste prostore.

Ta stereotip za pomorski muzej »Sergej Mašera« v Piranu vsekakor ne velja. Zgodovina ja, to že drži, a je predstavljena v toplih barvah in ambientu, ki deluje domače in prijetno….

…V prejšnji, 184. številki revije Val navtika smo predstavili razstave, ki se nahajajo v pritličju muzeja: začasno razstavo večen Piran, arheološko razstavo in razstavo ribištva…

…Tokrat se bomo sprehodili skozi preostale zbirke Pomorskega muzeja, ki se nahajajo znotraj in zunaj palače Gabrieli. A le na hitro. Podrobnejši pregled posameznih stopinj, ki so ostale odtisnjene v pesku slovenske pomorske zgodovine, bomo predstavili v naslednjih številkah revije Val navtika….

…Osrednja zbirka o zgodovini slovenskega pomorstva se nahaja v prvem nadstropju, v »piano nobile«. Prostori so opremljeni s posameznimi dragocenimi kosi pohištva, stene in strope pa krasi originalna poslikava in štukatura. »Piano nobile« (= ugledno nadstropje) je bilo nekdaj sestavni del vsake palače. Tudi prvo nadstropje palače Gabrieli se od preostalih loči po tem, da ima višje strope in večja okna. Skoznje se odpira prekrasen pogled na Piranski zaliv….

…V skladišču soli Monfort v Portorožu se nahajata zbirki Tradicionalno ladjedelstvo in zbirka Razvoj vodnih športov. …

…O projektu Ulični muzej smo v Valu že pisali – tedaj, ko smo predstavljali mesto Izolo kot destinacijo. Naj še enkrat omenimo, da je namen tega projekta s svojo vsebino obogatiti dejavnost lokalov, hkrati pa predstaviti kulturno dediščino Izole….

Več si lahko preberete v 185. številki revije Val navtika.