Pomorski muzej Sergeja Mašera Piran-1.del

Pomorski muzej Sergeja Mašera Piran-1.del

AVTOR Karmen Stanovnik
FOTO Karmen Stanovnik

V starem mestnem jedru Pirana, ob nekdanjem mandraču, se v morski gladini med privezanimi barkami zrcali pročelje palače Gabrielli. Klasicistični slog stavbe na Cankarjevem nabrežju 3 naznanja, da gre za značilno piransko arhitekturo iz druge polovice 19. stoletja…

…Takoj po vstopu v notranjost, v vhodni veži, nas sprejme stenska poslikava, ki prehaja v stropno: veličastna slikarija leva. Ta slikovita podoba, ki naj bi po vsej verjetnosti ponazarjala pomembnost družine Gabrielli, je bila pod številnimi sloji beleža odkrita šele letošnjo pomlad; muzejski kustos, ki jo je našel ob obnovi pritličja, pa še vedno nadaljuje z restavratorskimi deli….

…Pritličje muzeja od letošnjega junija gosti začasno razstavo z naslovom Večen Piran. Po besedah Franca Jurija, direktorja muzeja, razstava pripoveduje o davnih bogatih stikih, povezavah, izmenjavah, večkulturnem sovplivanju in dokazuje, da morje ni bilo nikdar ločnica, temveč stičišče, bližnjica soočenja in medsebojnega spoznavanja. ..   

…Brez omembe čupe, tradicionalnega slovenskega ribiškega deblaka, lova na ciplje in podrobnega sprehoda skozi zgodovino slovenske predelovalne ribiške industrije seveda ribiška zbirka ni popolna…

…Skozi stekleni tlak, ki simbolično predstavlja gladino morja, je moč videti antične in poznoantične arheološke predmete. Prve podvodne najdbe je muzej dobil že na samem začetku ustanovitve – leta 1955; med drugim tudi grško-italsko amforo iz 3.-2. stoletja pred našim štetjem, ki je bila najdena pri punti v Piranu. Predmeta, ki bi segal še dlje nazaj v zgodovino, na morskem dnu ob slovenski obali še niso odkrili….   

…A o tem več v naslednji številki Vala. Za tokrat pa le še to, da so muzejska vrata v obdobju od 1. 9. do 30. 6. odprta vsak dan med 9. in 17. uro, razen ponedeljka, ko je muzej zaprt. Vstopnina za osnovnošolske učence znaša 2,10 EUR, za dijake, študente in upokojence 2,50 EUR in za odrasle 3,50 EUR. Če želite tudi strokovno vodstvo kustosa, je cena malenkost višja.

Več si lahko preberete v 184. številki revije Val navtika.