POMORSKA ŠOLA PIRAN: PO NEPRECENLJIVE IZKUŠNJE V NEMČIJO

POMORSKA ŠOLA PIRAN: PO NEPRECENLJIVE IZKUŠNJE V NEMČIJO

Val221

Čeprav pomorska šola v Portorožu dijake že več kot 70 let pripravlja in izobražuje za delo na morju, je enotedensko življenje na jadrnici daleč od doma vendarle prav posebno doživetje. O tem se je prepričalo tudi 17 dijakov, ki so v okviru projekta Erasmus+ svoje znanje praktično preizkušali v Nemčiji.

Nič v primerjavi z burjo

Nekajdnevno potovanje po morju se je za nadobudne bodoče pomorščake začelo v nizozemskem Haagu, kjer so se vkrcali na zgodovinsko dvojambornico Katarino. Da bi doživeli, kaj pomenijo nepredvidljive vremenske razmere na odprtem morju, jim ni bilo treba čakati dolgo. »Že prvi dan, ko smo pluli proti Frizijskim otokom, smo se morali tam zaradi slabega vremena zasidrati,« so v en glas svoja prva doživetja strnili udeleženci. V spominu so jim ostale tudi druge dogodivščine na razburkanem morju. »Dobro se spomnim svoje prve straže,« je nadaljeval Luka Bonaca, »ki sem jo opravljal od polnoči do štirih ponoči. Močno je deževalo in pihalo, mene pa zeblo, čeprav sem imel oblečene tri jakne.« Njegov kolega Timon Repež je ob tem prikimaval. »V primerjavi s tem ni burja nič,« sta oba v smehu potrdila.

Red in čistoča na vsakem koraku

Dijaki so prvi del svoje prakse zaključili v Rendsburgu, mestecu na severu Nemčije, kjer so se izkrcali. Pot so z vlakom mimo Hamburga in Bremna nadaljevali proti Leeru. Tam so obiskali pomorsko šolo in raziskovali okolico mesta ter si v Emdnu ogledali ladjedelnico. »Njihova šola ima dolgo tradicijo in navzven izgleda precej starinsko. Njena notranjost pa nas je presenetila z moderno opremo. Je zelo visoka, razsvetljena in opremljena po novih standardih,« so svojo novo izkušnjo opisovali dijaki. Zanje je bil še posebej zanimiv ogled velikega simulatorja ter sodobne opreme. »Imeli smo tudi predavanja, ki so jih predavatelji pripravili v angleškem jeziku. Bilo je poučno,« so dodali. …

Več si lahko preberete v 221. št. revije Val navtika.