Pomladansko-jesenske dolge obleke

Pomladansko-jesenske dolge obleke

Test neopren oblek

AVTOR Rok Lacko
FOTO Rok Lacko

Jadransko morje dosega spomladi temperature okrog 15 oC. Ob neprimerni zaščiti je v teh pogojih predviden čas do izčrpanosti ali nezavesti od 2 do 5 ur. Za varnost športnika je zato pravilna izbira neoprenske obleke ključnega pomena.

Za pravilno izbiro zimske obleke ni primerna metoda z uporabo IR kamere, saj ta ne upošteva ključnih elementov. Kot bistven pri toplotni zaščiti se je na testu izkazal kroj obleke oziroma njeno dobro prileganje telesu. Ker se kroji med seboj razlikujejo, je pomembno izbrati sebi primeren kroj. Glavna lastnost pri tem je dobro tesnjenje manšet (hlačne, na rokavih in okoli vratu), saj tako preprečimo menjavanje vode v obleki. Tesnost obleke na zgornjem delu rok in ramen je, za razliko od zimskih oblek, pomemben dejavnik pri zmanjševanju toplotnih izgub. Razporki na hlačnicah zelo olajšajo oblačenje in slačenje, vendar je tu priporočljiva uporaba širokega in prilagodljivega tesnilnega traku. Majhnih razlik termoizolacijskih vrednosti, dobljenih na podlagi meritev z IR kamero med zimskimi in jesenskimi oblekami, praksa ne potrjuje. Razlika v toplotnem udobju med njimi je občutna, zato je pravilna izbira obleke in uporaba le-te v primernih pogojih ključna. Kljub nekoliko višjim temperaturam spomladi in jeseni dodatna zaščitna oprema (neoprenski čevlji, kapuca, rokavice …) ni odveč.

Za sodelovanje in pomoč pri študijskem seminarju in pripravi članka se zahvaljujem asistentu Juretu Petkovšku (Laboratorij za toplotno tehniko Fakultete za strojništvo v Ljubljani), omenjenim podjetjem in sodelujočim kolegom sošolcem.