Pomlad na Kvarnerju

Pomlad na Kvarnerju

Val 239
AVTOR Robert Renninger
FOTO Robert Renninger

Šparglji so prvi znanilci pomladi na morju. Ko začnejo poganjati, se počasi prebuja vse ostalo v naravi. Listi na drevesih začnejo brsteti, trava zeleneti, grmovje dobiva lepšo podobo in ljudje se naenkrat začnejo malo bolj sproščeno obnašati. Ste to opazili tudi vi?

Zima pušča posledice na nas, temačno vreme, kratek dan, mrzlo, to niso osnove za druženje v naravi. Zato smo pozimi malo bolj doma, ko pa pride pomlad, niti stopim ne več čez dan v stanovanje. Vse delam zunaj. Na vrtu, na barki, na dvorišču, samo da ni strehe nad glavo. Čez dan mislim.

Ampak gremo mi sedaj po dolgem času malo pod vodo. Prve oradele na pozicijah, tu in tam kakšna hobotnica, šargi čisto v nizki vodi, to pomeni, da se še drstijo, salpe še ni, za njih mora biti malo bolj topla voda, tudi cipljev ne, tu in tam kakšen brancin, ki lukavo šviga med kamenjem in lovi male ribe pod površino, pirke, drozgi, vrane, ušate, bukve, riboni, bolj za opazovanje morskega dna kot pa plen, saj so te ribe premajhne za v pečico. Še vedno nosim zimsko obleko, saj ima morje 13 stopinj in je dokaj hladno za prve majske dni. Običajno je na praznik dela že 16–18 stopinj, letos zaradi slabega vremena v aprilu sonce ni uspelo ogreti morja, zato bo v vseh vrstah ribolova časovni zamik, dokler se morje ne ogreje. Običajno za brancina vem, da je dejaven od 16 stopinj naprej, ko pa se morje ohlaja na jesen, se začne drstiti pri 14 stopinjah. Zanimivo…

In še bolj zanimivo branje lahko nadaljujete v reviji Val navtika 239, majska izdaja.