Poljska osvaja navtični trg

Poljska osvaja navtični trg

Val206
AVTOR Darja Petrič
FOTO arhiv Val navtika

»Pluti je treba, živeti ne.« (Navigare necesse est, vivere non est necesse.)
S temi besedami je Veliki Pompej nagovoril svoje mornarje, ki so nasprotovali vkrcanju na jadrnice zaradi slabega vremena. Njegove besede danes jadralci izrekajo, ko želijo poudariti nepopisne užitke jadranja.

Zadnjih nekaj desetletij so za jadralske užitke zaslužni tudi Poljaki. Kdo bi si mislil, da so peti na svetovni lestvici po obsegu proizvodnje. Seveda so vsi dvomi odveč, ko se seznanimo s poljskimi naravnimi vodnimi danostmi. Poljska obala Baltiškega morja je dolga 1.032 km, ima pa tudi preko 1.000 jezer skupaj z znanimi Mazurskimi jezeri. Država ima preko 38 marin in 1.236 pristanišč – več kot 60 jih je lociranih na Baltskem morju in lahko sprejmejo čez 3.600 plovil. Pristanišča in marine v notranjosti države ležijo na različnih plovnih poteh rek in jezer ter lahko sprejmejo preko 60.000 plovil. Poleg naravnih danosti so podlaga za razvoj in naraščanje proizvodnje navtične industrije predvsem nižji stroški dela, izkušena delovna sila in visoko kvalitetna plovila.
Po letu 1989 je poljska navtična industrija šla skozi hiter in dinamičen razvoj ter posledično postala ena od vodilnih proizvajalcev motornih plovil in jadrnic v svetu, saj več kot 90 % plovil izvozijo. K temu je med letoma 1990–2012 vsekakor pripomogla konsolidacija tehnologije, oblikovanja in proizvodnih postopkov. …

Več si lahko preberete v 206. št. revije Val navtika.