Podjetje Unimar

Podjetje Unimar

Val 201

V Valu večino časa pišemo o novih plovilih, pri katerih vse brezhibno deluje in je v najlepšem redu. Kljub temu se z leti zgodi, da se oprema obrabi, vitalni sklopi dotrajajo, vsakoletno pa moramo misliti še na vzdrževanje plovila. Če je slednje pravilno in pravočasno, lahko privarčujemo kar nekaj denarja, obenem pa podaljšujemo življenjsko dobo našemu plovilu. Z lastnikom in direktorjem podjetja Unimar Hrvojem Matutinovićem sem po obisku skladišča v Marinićih in prodajalne v Preluki na Reki sklenil zanimiv pogovor o vlogi podjetja, ki je specializirano za dobavo navtične opreme za jadransko regijo.

JV: Kdaj se je začela vaša poslovna navtična pot?

HM: V navtiki sem že okoli 30 let. Najprej sem bil zaposlen v podjetju ACY. Moja pot je tu vodila od pripravnika do direktorja marketinga. To je bil čudovit del mojega poslovnega življenja. Konec 80. let je ACY v Trstu kupil čartersko podjetje Adriatour. Tedaj sem odšel v Trst in začel z vodenjem te čarterske družbe. Leta 1995 sem se odločil, da v Trstu ustanovim lastno podjetje. Tri leta kasneje je pričelo delovati podjetje Unimar S. r. l. Naslednje leto bo podjetje polnoletno in bo lahko delovalo samostojno, torej brez moje pomoči (smeh). Leta 2003 sem ustanovil še podjetje Unimar Rijeka d. o. o., ki ima svoj sedež na Reki in je namenjeno hrvaškemu trgu. V obeh podjetjih imam danes skupaj zaposlenih 17 ljudi.

JV: Se je Unimar že od začetka ukvarjal s prodajo navtične opreme?

HM: Tako je. Naše podjetje se ukvarja s prodajo navtične opreme, pa tudi izvenkrmnih motorjev znamke Johnson in Envirude. Že na začetku delovanja smo v hrvaški jezik prevedli prodajni navtični katalog Osculati s 500 stranmi in ga postavili na spletno stran. S tem je bil zastavljen posel za celotno bivšo Jugoslavijo, torej Slovenijo, Hrvaško, Bosno in Hercegovino, Srbijo ter Črno goro. Tudi danes imamo na vseh teh trgih kupce – trgovine in podjetja, ki jim zagotavljamo prodajo in distribucijo. Podjetje Unimar Rijeka d. o. o. pokriva, kot rečeno, hrvaški trg, Unimar S. r. l. pa ostale. Slovenski trg tako prejema izdelke iz Trsta, in sicer iz omenjenega podjetja.

JV: Katere so znamke, ki jih zastopate?

HM: Najširši spekter navtične opreme pokriva znamka Osculati. V ponudbi imamo tudi palubno opremo Lewmar, hidravlične mostičke Besenzoni, premčne in krmne propelerje znamke Lofrans, navtično opremo in vgradne motorje Vetus, električne generatorje Mase, klimatske naprave Veco-Climma, okna in vrata znamke Nautica F4 za plovila, hladilnike Frigoboat, Masterwinch sidrna vitla, sredstva za nego plovil Mafra … Zastopamo okoli 20 navtičnih blagovnih znamk.

Imamo dolgoletne partnerje, ki prisegajo na našo kvaliteto, ceno in na prav tako nezanemarljivo postavko, tj. na poprodajni servis. Zavedamo se, da je pomembno, da smo podaljšana roka proizvajalcev, ki do kupcev ne morejo neposredno iz svojega centra. Naš cilj je zagotoviti čim boljšo storitev oziroma izdelek, kar ne pomeni samo kupiti novo, temveč tudi popraviti staro. Imamo artikle, ki zadovoljijo vsak žep – tako plitek kot globok.

JV: Kako pa lahko najdejo vaši partnerji ustrezen nadomestni rezervni del?

HM: Poglejte, naj vam predstavim na računalniku primer gorilnika Techimpex, ki ima seveda proizvajalčevo kodo. To pa ni dovolj, zato smo pred štirimi leti naredili spletne strani, na katerih je možno najti izdelke glede na koren besede, nekatere kose opreme pa smo fotografirali in kotirali z merami, tako da je našim kupcem lažje izbrati točno tisto, kar potrebujejo. To je nekaj unikatnega v tem poslu, nihče ni do sedaj naredil toliko za svojega kupca. S tem so bili pri določenih izdelkih rešeni številni nesporazumi in nezadovoljstvo nasploh.

JV: Imate tudi svoja prodajna mesta?

HM: Ne, Unimar zagotavlja samo veleprodajo. V svoji bazi imamo 105.000 različnih artiklov, na zalogi jih imamo vedno okoli 10.000. Preko spletne prodaje nudimo okoli 20.000 izdelkov. Za okoli 9.000 teh lahko zagotovimo takojšnjo dobavo (eden dan do dva dneva), za ostale je naš rok dobave od sedem do deset dni. Samo v katalogu Osculati je okoli 20.000 izdelkov. Naša kakovost je tudi v tem, da lahko pridobimo rezervne dele za motorje, stare tudi do 50 let. Z njimi opremljamo predvsem čarterske družbe – teh je na Hrvaškem več kot v vsej Evropi skupaj.

JV: Kako potekajo nakupi?

HM: Naši kupci nam preko e -pošte pošljejo šifro artikla, mi pa jim ga nato dostavimo prek zunanjih distributerjev. Pomembno je, da vsako leto prihajamo na trg z novim katalogom Osculati, ki je preveden v hrvaški jezik. Ta omogoča pregled vseh izdelkov omenjene znamke. Ko govorimo o Osculatiju, govorimo o največjem »skladišču« navtične opreme v Evropi. Na zalogi ima za več kot 30.000.000 evrov vrednih izdelkov oziroma 99 % vseh izdelkov iz kataloga, česar nima nihče. Kar naročiš, točno to (govorimo tudi o barvi, velikosti ipd.) tudi v nekaj dneh dobiš. Tudi naš cilj je, da imamo čim več izdelkov na zalogi, a seveda v manjših količinah; kupec tako dobi točno tisto, kar želi oziroma išče, in sicer čim prej. …

Več si lahko preberete v 201. št. revije Val navtika.