Plovila leta 2013

Plovila leta 2013

Val 177

Deset let mineva, odkar smo v uredništvu Val navtike začeli izbirati plovilo leta. Takrat se nam je zdelo prav, da tisti novinarji, ki sicer skrbijo za teste jadrnic in motornih bark, povedo tudi, katera od njih se jim zdijo izstopajoča, nekaj posebnega, pa čeprav je to tako takrat kot tudi danes največkrat pomenilo samo drobne razlike med njimi.

V vseh teh letih je Valovo plovilo leta izbirala drugačna žirija, vselej pa so jo sestavljali Valovi novinarji.

Tudi tokrat smo izbor in končno odločitev prepustili uredništvu Vala in ob jubilejnem izboru namenili priznanja tistim, ki si jih po našem mnenju zaslužijo. Je pa seveda treba poudariti – in to smo zapisali že večkrat – da si vsa plovila, ki so bila nominirana, zaslužijo našo pozornost, je pa seveda tako, da so lahko najvišjega priznanja deležna samo nekatera.

Tudi letos smo se odločili, da posebej nagradimo jadrnico, ki je bila izdelana v Sloveniji oziroma je (skoraj) v celoti sad domačega znanja.

Ni tudi prvič, da zapišemo oziroma pojasnimo, zakaj med nominirankami izbiramo tudi takšna, s katerimi nismo pluli. Je pač tako, da na našem majhnem trgu ne moremo pričakovati, da bi prav vsa plovila, ki jih po pravici izbiramo med drugimi, lahko tudi praktično preizkusili. To je seveda pomanjkljivost, a ne tako velika, da ne bi zaradi tega zmogli z vso upravičenostjo podeljevati priznanj. Izkušnje naših novinarjev so tako velike, da so njihove ocene kljub temu prepričljive, to pa potrjujejo tudi priznanja, ki jih istim plovilom podeljujejo tudi naši evropski kolegi, priznanja, ki slonijo tudi na praktičnih preizkušnjah.

Tudi letos so v izboru nominirank veliko vlogo igrala slovenska plovila, ki že vrsto let pomembno sooblikujejo navtični svet, njihova pomembnost pa je obratno sorazmerna z velikostjo države, ki jim daje domovinski pečat.

Zmagovalna plovila si lahko ogledate tukaj.