Plovba po staroegipčansko

Plovba po staroegipčansko

Val 242
AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Uroš Gabrijelčič, Pinterest

V prvem od treh prispevkov, ki bodo izšli v Valu, si bomo na kratko ogledali kako so stari Egipčani pluli po svoji znameniti reki, za katero danes vemo, da je najdaljša na Zemlji. Da so bili spretni pri plovbi, je razumljivo po sebi, saj je bila njihova Reka življenjskega pomena za obstanek. Niso pa pluli samo po reki, imenovani Nil, temveč tudi po morju, a pojdimo po vrsti in si oglejmo začetke, kolikor lahko po redkih ostankih o njih sploh vemo.

Staroegipčanska civilizacija, ki ji arheologi (večinoma imenovani egiptologi) danes lahko sledijo vsaj 7000 let nazaj, ne bi bila mogoča, če ne bi ljudje, ki jo predstavljajo, živeli ob mogočni reki, ki so jo stari Grki poimenovali Nil, stari Egipčani pa so ji preprosto rekli reka ali morda Reka….

To pa zato, ker so bile padavine takrat, kot velja tudi danes, na tem območju zelo redke. Ker je bilo življenje različnih skupnosti tako zelo odvisno od reke, je nemogoče, da se ne bi njeni prebivalci ukvarjali z mislijo, kako izkoristiti reko za svojo dobrobit. Ne le za pridobivanje hrane (ribolov), ampak tudi za plovbo, se pravi, da so reko uporabili za transportne namene…

Več o plovbi starih Egipčanov si lahko preberete v septembrski reviji Val navtika 242.