Plovba po staroegipčansko

Plovba po staroegipčansko

AVTOR Uroš Gabrijelčič
FOTO Pinterest

V drugem od treh prispevkov, ki bodo izšli v Valu, si bomo pobliže ogledali kako so stari Egipčani gradili plovila, ki so prevažala kamne za gradnjo piramid in drugih sakralnih stavb. Pri rekonstrukciji teh velikih čolnov so si pomagali z najdbo papirusa nadzornika kamnoseških dejavnosti Mererja. Našli so ga šele nedavno in francoski egiptolog Pierre Tallet ga je podrobno preučil. Na podlagi teh podatkov so egiptologi lahko zgradili repliko te barke.

Ladje in kamnita gradnja

V prejšnjem prispevku smo omenili kako pomemben je bil Nil za stare Egipčane, saj je bil dobesedno vir življenja ljudi ob reki. Prav zato je grški zgodovinar Herodot lahko zapisal, da je Egipt dar Nila. Poudarili pa smo tudi, da je bil najpomembnejša transportna pot in sicer na vseh ravneh: tako na državni ravni kot na ravni prebivalcev ob reki, ki so bili večinoma kmetje, a so tudi ribarili, da so si izboljšali jedilnik. Mimogrede povejmo, da je bil ribolov sicer prepovedan, torej je šlo za krivolov oziroma »krivoribolov«.

Največji del dejavnosti starih Egipčanov je bil povezan z verovanjem v posmrtno življenje in tudi tu so barke igrale pomembno vlogo…

Več zanimive zgodovine si lahko preberete v oktobrski izdaji revije Val navtika.