Plovba po Panonskem morju in palček v gumenjaku (2.del)

Plovba po Panonskem morju in palček v gumenjaku (2.del)

Val 199
AVTOR Jani Vozel
FOTO Jani Vozel

 

Začetek jutranje nekajurne plovbe po Donavi je minil v spoznavanju reke in rečnega prometa, ki je za »palčka v gumenjaku« vsekakor »glomazen«. Hitrost plovbe večine udeležencev se je gibala okrog 12 km na uro, upoštevajoč v tem še hitrost toka Donave, ki je bil okrog 4 km na uro. Organizator je zaradi varnosti to dopoldne celo za nekaj ur upočasnil rečni tovorni in potniški promet, dokler pri Slankamenu nismo iz Donave zavili v reko Tiso, ki je bila precej manjša in počasnejša od predhodnice. Kar nekaj področij ob Tisi je zaradi specifike flore in favne ohranjenih kot naravni rezervat, ribolov pa je tukaj na prvem mestu, saj rečni rokavi nudijo idealna mesta zanj. Tako v šali prebivalci mesteca Titel trdijo, da je Tisa sestavljena iz 2/3 rib in 1/3 vode. Sam tega z ribolovom nisem preizkusil, dokaz pa so bili jedilniki, prenatrpani z ribjimi paprikaši in pečenimi ribami.

Tisa, ki je v tem letnem času relativno lena reka, njena globina pa sega do 20 metrov, me je vseeno presenetila, še bolj pa prihod in moj krstni vhod v zapornico pri Novem Bečeju, saj mi njen sistem delovanja do tedaj ni bil poznan. Kakršno koli privezovanje na bočne strani prevodnice za majhna plovila, kot so bila naša, ne pride v poštev, saj se gladina vode dvigne za 2-3 metre, odvisno od vodostaja reke. Malce prerivanja med plovili ter odrivanja od sten zapornice je bila bolj komična kot resna zadeva. Manjših trkov ali praskanj čolna ob čoln nihče ni jemal resno, še manj pa so mislili na to, da bi pripravili ali uskladili višino tistih nekaj PVC bočnih odbojnikov, ki so bili enkrat in takrat za vedno obešeni na bokih plovila v »čez palec« nastavljeni višini.

Ohranjanje dobre volje s kopico hudomušnih medsebojnih komentarjev in nasvetov je bilo vodilo tudi pri vseh nadaljnjih procedurah v zapornicah, ki so bile še pred nami. Ena od njih, na žalost sedaj le v funkciji nekakšnega umetnega jezu, je stara zapornica pri Bečeju, kjer se stikata reka Tise in kanali DTD. …

Več si lahko preberete v 199. št. revije Val navtika.