Plesen v jadrih

Plesen v jadrih

Val 151
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Vem, da se mi boste smejali kot neukemu ali malomarnemu jadralcu, vendar tako pač je. Malo pozabljivosti, hitenja in pa lahkomiselnosti v smislu »saj tokrat ne bo nič«, je imelo za posledico, da sem ob naslednjem obisku barke zagleda plesen v jadrih. Res sem takoj reagiral, jadra temeljito opral s sladko vodo, jih dobro posušil in plesen odpravil. Žal pa so ostali sledovi plesni (temne lise) predvsem tam, kjer je jadro zloženo v nekaj slojih. Uporabil sem vsa mogoča čistila, toda brez uspeha. Kljub temu z upanjem sprašujem, ali mogoče poznate kakšno rešitev in mi jo svetujete. Verjamem, da bo to zanimalo tudi druge bralce.

Odgovor:

Ni tako preprosto odgovoriti na to vprašanje. Najprej sem malo pogledal kemični del navtične ponudbe in med izdelki za nego plovil našel tudi nekaj, kar je čistilo za jadra pri blagovni znamki »Star brite«, kjer piše, da ta stvar med drugim odstranjuje tudi plesen. Kakšen je dejanski učinek, pa mi nihče ni znal svetovati ali povedati svoje izkušnje. Lahko sicer preizkusite, vendar na svojo pest in brez priporočila.

Dalje sem vzel pot pod noge in vprašal nekaj mojstrov-jadrarjev in naletel na različen pristop. Od tega, da nič ni možno, do tega, naj se oglasi stranka kar pri njih in bodo uredili (brez da bi povedali, kako), pa do res prijaznega odgovora jadrarne onkraj meje v sosednji Italiji, v jadrarni WAVEDOGSAILS (dobite jih na naslovu: saildesign@wavedogsails.com), kjer sem izvedel nekaj uporabnih informacij ter nasvetov.

Jadra so lahko izdelana iz različnih materialov od katerih je najbolj pogost dakron – poliester, najlon (lahka jadra), laminati film, ogljikova vlakna in še kaj. Vsi materiali, ki služijo za izdelavo jader, in vsa lepila za jadra že vsebujejo snovi, katere preprečujejo razvoj plesni. Se pa te plesni vseeno pojavljajo najrajši po šivih, kjer skozi mikroluknjice, ki nastanejo pri šivanju, pride voda (vlaga) med dva sloja in se tam zaustavi. Če jadra ne posušimo in ga po možnosti vlažnega shranimo v podpalubje (dovolj pa ga je tudi zložiti in pokriti s ponjavo), ustvarimo pogoje za nastanek plesni.

Pri dakronskih in najlonskih jadrih (večina jader) se plesen nekako da odpraviti ali zaustaviti s posebnim pranjem:

– najprej namočimo jadro v vodo, da ga temeljito razsolimo,

– jadro raztegnemo in s penečim čistilom, ki vsebuje klor in silikate, z mehko ščetko izperemo plesen,

– jadro je potrebno temeljito izprati s tekočo sladko vodo,

– če ne želimo, da se plesen ponovno pojavi, je potrebno jadro obdelati proti pojavljanju novih plesni z uporabo tekočin, ki vsebujejo amoniakalne soli,

– po vsem tem jadro temeljito posušimo.

Pri laminiranih jadrih, kjer je plesen prišla med laminat, je odstranitev te praktično nemogoča in sprijazniti se moramo, da se že začenja delaminacija in bo jadro kmalu neuporabno. Če pa je plesen površinska, jo lahko samo speremo in skrtačimo z zelo mehko ščetko ali gobico (velja v primeru, da je laminat film). Če pa je laminat poliestrski, je stvar seveda bolj resna in je za odstranitev potrebna izključno strokovna pomoč jadrarja.