Piran ponovno zabeležil največ turističnih prenočitev v državi

Piran ponovno zabeležil največ turističnih prenočitev v državi

AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z.
FOTO Turistično združenje Portorož g.i.z.

Piran je po podatkih leta 2016 ponovno občina z največ turističnimi prenočitvami v državi. V vseh namestitvenih kapacitetah (podatki zajemajo turistične nastanitvene objekte z vsaj desetimi stalnimi ležišči, vir: Statistični urad RS) je bilo zabeleženih 1.472.109 prenočitev, kar je 6 % več kot leta 2015. Od tega je bilo 34 % domačih nočitev oz. 3 % več kot leto poprej, sledijo Avstrijci, Italijani in Nemci. Skoraj vse države (razen Rusije) so v porastu.
Samo v hotelih so turisti ustvarili 1.176.500 prenočitev, kar je 5 % več kot leta 2015. Dobri pa so tudi rezultati prvih dveh mesecev letošnjega leta, ko so zabeležili skoraj 92.000 prenočitev oz. za 8 % več v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Turistična promocija destinacije Portorož & Piran

Predstavniki Turističnega združenja Portorož so se med 22. in 26. februarjem udeležili dogodka F.re.e. München. Gre za največji in najpomembnejši bavarski turistični sejem, kjer so lani našteli več kot 118.000 obiskovalcev in 1.200 razstavljavcev iz 60 držav. Predstavljali so se v sodelovanju z Izolo, Koprom in Ankaranom pod skupnim imenom Slovenska Istra.
V teh dneh poteka tudi ITB Berlin, ki sodi med najpomembnejše mednarodne turistične borze. Lani je na njej sodelovalo 10.000 razstavljavcev iz 187 držav. Borzo je obiskalo 120.000 poslovnih in 60.000 splošnih obiskovalcev. Na razstavnem prostoru Slovenije bo tudi pult, namenjen promociji destinacije Portorož & Piran, ob dnevu žena pa bodo razdelili kar 1.000 portoroških vrtnic.
Konec meseca čaka predstavnike destinacije in lokalne ponudnike še kulinarična predstavitev v avstrijskem mestu Weiz.
S toplejšim vremenom se je pričel tudi povečan obisk različnih študijskih skupin. Lani so tako na destinaciji gostili kar 200 tujih turističnih novinarjev ter 350 agentov in turističnih operaterjev.

igor_novel_elena_sverko_free_muenchen