Peter Harken

Peter Harken

Val 157

Intervju

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO arhiv

Peter Harken je v jadranju to, kar je bil Enzo Ferrari v formuli ena. Po duši je športnik in skupaj z bratom Olafom ustanovitelj družbe Harken Inc. Sprva so ideje in inovacije prihajale za lastno uporabo in jadralna tekmovanja na vodi in ledu. Danes utrjena blagovna znamka Harken z izdelavo palubne opreme že prehaja na področje industrije zunaj navtike, tehničnih in modnih oblačil, obutve ter modnih dodatkov.

Gospod Harken, preden začneva intervju, bi rad izvedel nekaj več o Harken Inc.?

Harken Inc. je družba z več kot 40-letno tradicijo obstoja. Na strateško pomembnih področjih smo ustanovili podjetja, ki danes skupaj z mrežo distributerjev ponujajo najbolj celovito podporo in servisno mrežo med vsemi podjetji, izdelovalci palubne opreme. V osnovi je bila mišljena vsa oprema, s katero kontroliramo jadra, smo nekakšen vmesnik med jadralcem in jadri. Izdelujemo palubno opremo za jadrnice, kot so: škripci, vitla, drsniki, napenjalci, sistemi za upravljanje prednjih jader in glavnega jadra ter drugo. Inovativnost kot vodilo ter absolutna kontrola kakovosti zaradi odločitve, da vso izdelavo obdržimo »v lastni hiši«. Danes smo prej izjema kot pravilo in v tem je naša družba drugačna od tekmecev. Nenehno vlaganje v razvoj in učinkovitejšo izdelavo postavljajo naše izdelke iz ameriške in italijanske »centrale« v nekoliko višji cenovni razred, vendar naši kupci zaupajo in verjamejo, da so za imenom skrite pomembne lastnosti opreme, ki ne sme zatajiti niti v ekstremnih razmerah. Našo opremo je mogoče najti na krovu najmanjših jadrnic, monotipov do megajaht. Naši izdelki v veliki večini opremljajo jadrnice na dogodkih, kot je regata za Pokal Amerike in olimpijske igre.

Kaj vse zajema blagovna znamka Harken pod svojim okriljem?

Naše delo se ujema z našo strategijo, in sicer, da želimo biti vedno v samem vrhu tekmovalnega jadranja. Izdelujemo tekmovalno opremo za jadranje, katera mora biti lažja, hitrejša in zanesljivejša. Izdelke odlikujejo visoka trdnost, vzdržljivost in lahki materiali, kot so aluminij, nerjaveče jeklo ali titan. V ameriškem delu podjetja s sedežem v mestu Pewaukee v Wisconsinu poteka razvoj, načrtovanje in izdelava večine palubne opreme, kot so: škripci, drsniki, tirnice, navijalni sistemi prednjih jader, Batt-car sistemi za glavna jadra itn. V Italiji v mestu Lurago Marinone (CO) pa načrtujejo, izdelujejo in tržijo vitla za celoten svetovni trg.

Danes je v našem programu izdelkov, tudi zaradi razmer na svetovnem trgu, vse več takšnih, ki so namenjeni trgom zunaj navtičnega. Ob tem imam v mislih opremo na gledaliških ali filmskih odrih, sisteme škripčevja podaljškov za kamere, opreme vitel za gozdarstvo in prosti čas.

Začetek sega nekje v leto 1967. Ali ste že takrat vedeli, da bo to zgodba o uspehu?

Ah ne, ni bilo kar tako lahko. Z bratom sva komaj zaključila študij na fakulteti in bila sva brez denarja za kakršen koli posel, zato sva začela izdelovati čolne. Vanguard je bila blagovna znamka čolnov, ki sva jih sprva izdelovala v majhni delavnici, skoraj izključno za lastne potrebe. Izdelovala sva čolne tipa »Flying Juniors« in »Badger Tech Dinghies« za študijske prijatelje in se vozila okoli po Združenih državah Amerike in jih sama tudi prodajala. To so bili prej poskusi kot pa nekakšne tehnološke uspešnice.

Kako so torej nastali prvi škripci?