Pet nasvetov za uspešno prosto potapljanje

Pet nasvetov za uspešno prosto potapljanje

V poletnih mesecih se v vsakem prebudi vsaj »kanček« strasti do morja in odkrivanja morskih globin. V mnogih ta ljubezen preraste v dopustniški konjiček, ki združuje jadranje, plavanje pod vodo in podvodni ribolov. Kljub temu da to navadno niso aktivnosti, ki bi jim med letom posvečali veliko pozornost, si želimo biti uspešni in varni. Ravno zato je poznavanje osnovnih pravil varnega prostega potapljanja nujno za vsakega izmed nas.

1. NIKOLI SE NE POTAPLJAJ SAM

Zelo kratek čas, ki ga lahko pod vodno gladino preživimo brez dihanja, zelo zmanjša možnost preživetja v primeru težav. Prisotnost partnerja je zato nujna! To pa ne spremeni dejstva, da smo za preprečevanje nesreč odgovorni zlasti sami. Če se želimo izogniti izgubi zavesti in tragičnim posledicam le-te, je poleg pravil, zapisanih v nadaljevanju, treba upoštevati tudi naslednja pravila:

  • pred potopom odstrani dihalko iz ust;
  • v globine napreduj postopoma;
  • ob uporabi uteži je nujna nevtralna plovnost na 10 m;
  • redno vadi temeljne postopke oživljanja.

Dihanje je refleks, ki se pri krajši izgubi zavesti izzove v trenutku, ko so dihalne poti na suhem. Ko ponesrečenca dvignemo na površino, mu z obraza odstranimo masko in dihalko. …

2. DIHANJE

Dihanje v glavnem odloča o uspešnosti naših potopov. Pri prostem potapljanju je dihanje razdeljeno na tri stopnje. …

 

Več si lahko preberete v julijsko-avgustovski, 211 št. revije Val navtika.