Parker Poland

Parker Poland

Val204
AVTOR Julijan Višnjevec

Ko so me pred enim letom kolegi iz tujine opozorili na to blagovno znamko plovil s Poljske, sem na kratko pomisli, da gre še za eno izmed mnogih poljskih blagovnih znamk na tržišču. Takrat nismo imeli niti enega zastopnika v Sloveniji, sedaj pa blagovno znamko zastopa uveljavljeno navtično podjetje iz Kopra, tj. Nautic Service d. o. o., ki bo po zadnjih informacijah kmalu pripeljalo na ogled prve čolne.

Pa preglejmo na kratko razvoj družbe, čeprav se o poljski navtični industriji in podjetju Parker že pripravljata samostojna članka – gradnja plovil v tej severnoevropski državi je v takem razcvetu, da si namreč zasluži našo pozornost.
Podjetje Parker ima sedež v Ostródi na Poljskem, razvilo pa se je v sklopu večjega in vsestranskega podjetja Model-Art, katerega glavni posel sta predstavljali izdelava modelov in gradnja plovil za tuje naročnike. V svojem portfelju imajo znane blagovne znamke, kot so Windy, Askeladden in Jeanneau, njihova prednost pa se skriva v naprednih tehnologijah, kot sta vakuumska infuzija in izdelava modelov na CNC stroju do 55 čevljev. Tuji jim niso niti tubusi niti gradnja napihljivih čolnov, s katerimi so opremili mnoge specializirane službe v pomorski dejavnosti.

Inovativnost brez meja
Parker čolni so na prvi pogled podobni čolnom, izdelanim na severu Evrope, torej finskim in norveškim, vendar niso njihove kopije. …

Več si lahko preberete v 204. št. revije Val navtika.