Parker 660 Pilothouse

Parker 660 Pilothouse

Val 237
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Kako izbrati primeren čoln? Odgovor na večno vprašanje morjeplovcev se skriva v potrebi oziroma načinu uporabe čolna, ki ga kupujete. Seveda ni vse tako črno-belo, pa tudi v večini primerov se nakup zaključi z globino denarnice. Obstajajo pa tudi čolni, ki na videz dajejo vtis delovnih čolnov, a so v resnici mnogo bolj uporabni, kot jih označuje videz. Mednje zagotovo spada Parker 660 Pilothouse. Velik in prostoren kokpit, kabina za zaščito pred vremenskimi vplivi z možnostjo prenočitve in veliko skladiščnih prostorov kar kličejo na ribolovni vikend s prijatelji.

Glede na dejstvo, da pri nagradi za plovila Best of Boats že četrto leto zapored na odru podeljujem nagrade za zmagovalno plovilo v razredu najboljših za ribičijo, sem se za to področje plovil nevede specializiral, kljub temu, da v prostem času nisem športni ribič. Kaj športni, niti ribič nisem. Me je pa zaradi pomanjkljivega znanja na tem področju vse še bolj zanimalo, zato sem se veliko naučil in še več kot bi sicer tovrstnih čolnov preizkusil na testih.

Parker Poland

Ker je od našega zadnjega pisanja o poljskih Parkerjih minilo že nekaj let, si bom dovolil nekoliko osvežiti spomin. Podjetje Parker ima že dolgo zgodovino, njihov paradni konj pa so bili gumenjaki. Preden so začeli izdelovati stekloplastična plovila še za druge ladjedelnice, so zasloveli po izredno kvalitetnih gumenjakih dolžine od 5,1 do 16 metrov. Da so jim zaupali pomorska policija in vojaške enote ter številni privatni kupci in podjetja, je dovolj zgovoren podatek o njihovi kakovosti.

Podjetje Parker ima sedež v Ostródi na Poljskem in se je razvilo v sklopu večjega in vsestranskega podjetja Model-Art, katerega glavni posel je bila izdelava modelov in gradnja plovil za tuje naročnike. V svojem naboru imajo znane blagovne znamke, kot je Windy, Askeladden in Jeanneau (le nekatere modele), prednost pa se skriva še v naprednih tehnologijah, kot je vakuumska infuzija in izdelava modelov na CNC stroju z možnostjo oblikovanja do 55 čevljev dolgih plovil…

Več si lahko preberete v naslednji številki revije Val navtika 237.