Palamida

Palamida

Val 157
AVTOR Blaž Hočevar
FOTO Blaž Hočevar

Ošiljeni, grozeče ostri, nazaj ukrivljeni zobje, dlesni in škrge, poraščene s trnastimi zobci s skupnim imenovalcem nenasitne požrešnosti – ta komplet besed najbolj označi tokratno ribo, ki jo boste ulovili med dopustniškimi križarjenji. Palamida je namreč dokaj pogost »mimogrede ulov« v Jadranu.

Sarda Sarda je latinski naziv palamide ali polande. Je značilna predstavnica rib odprtega morja, nekakšen hibrid med tunami in skušami, skozi globine plava v širnih razvlečenih jatah in sodi med plave ribe. Tudi na prvi pogled izgleda plava, močan hrbet ji namreč krasijo temno modre, vijugaste proge, medtem ko ima trebuh srebrno bele barve, tako kot velika večina rib, ki begajo po našem planetu.

Zraste okoli 1 m v dolžino, tja do 11 kg teže, živi hitro – dočaka 6 let, povprečna teža palamid na trnku je okoli 2 kg, niso pa redke tudi 4- do 5-kilogramske; takšna je dolga že slabih 80 cm. To pa je že riba za pohvaliti se.

Profesionalni ribiči jih lovijo in desetkajo z mrežami. Ampak, ker se gremo mi športne ribiče, za jadrnico ne bomo vlekli 400-metrskih mrež, ampak umetne ali naravne vabe s trnki. Torej smo zopet pri panoli, ki predstavlja najhitrejšo pot do tiste posrečene fotografije z vašo prvo ujeto palamido. Je izredno hiter plavalec tale naša palamida, zato bo oprema za lov skorajda enaka opremi za gofa, omenjeni v prejšnjem Valu. Kar se najbolj razlikuje, je izbira zadnjega ali prvega člena opreme, odvisno pač od tega, kje gledamo – torej vaba.

Med top izborom umetnih vab so plastične imitacije rib, lignjev iz perja, silikona, lahko tudi sami ustvarite domišljijsko pisan cof na večjem kovanem trnku in to vlačite po morju. Ko srečate palamide, bo najbližjo zagotovo premagal usodni nagon po ulovu plena. Velikost vabe naj bo med 7 in 15 cm. Na multiroli vsaj 300 metrov 0,60 mm debelega laksa. Pred vabo preventivno navežite še predvrvico iz laksa premera vsaj 0,80 mm in dolžine 2 m, in sicer zaradi ostrih zob in plavuti. Palamida res ni izbirčna, vselej bliskovito napade prav vse, kar se giblje ali ji beži mimo gobca. Ulovil sem jo že na živo iglico, med lovom gofa pri pol milje hitrosti ob plitvini ali na umetno 15-centimetrsko ribo (rapala) med jadranjem pri 8 vozlih hitrosti.