Overblue 44

Overblue 44

Val211

Nova zasnova motornih katamaranov

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Sodoben pristop k iskanju rešitev za potrebe sodobnega navtika je pripeljal do projekta overblue 44. Nekonvencionalno zasnovano plovilo ima mnoge rešitve, ki jih dozdaj še nismo videli, vsaj ne na plovilu te dolžine. Overblue 44 je narejen z mislijo na uporabnika, na sodobnega navtika, ki je sposoben sprejeti novosti in daje prednost udobju in sproščenemu preživljanja prostega časa na morju. Udobje domače hiše je tako zagotovljeno na privezu v marini ali na sidru, odlične plovne lastnosti na plovbi in sorazmerno majhna poraba pa bosta odprla nove horizonte in omogočila spoznavanje novih počitniških krajev.

V svetu navtike se je zgodilo nekaj, kar si mnogi niso upali, številni pa niso znali zasnovati ali narediti. Plovilo overblue je narejeno glede na želje uporabnika – tistega, ki preživlja svoj prosti čas na plovilu. Oblikovalci skušajo po naročilu ladjedelnic v dane okvirje, višine, dolžine, ugreze ipd. vstaviti elemente udobja in dobrih plovnih lastnosti. Kako jim to uspeva in do katere mere, nato nagradijo ali kritizirajo le kupci in uporabniki.

V podjetju Overblue je pristop drugačen, pomembne so uporabniške izkušnje. Zato nas sprva preseneča neobičajna oblika, ki spominja na majhno hišo na vodi, čeprav to ni. Overblue 44 je motorno plovilo z veliko prostora in udobja, postavljeno na trup katamarana, poznanega po svojih dobrih plovnih lastnostih. Eden od ciljev je dostopnost, zato so v ladjedelnici zadržali cene v določenih okvirjih, ki na račun modularne gradnje in uvedbe industrializiranih postopkov dopuščajo nižje cene z enako ali celo boljšo kakovostjo.

Overblue je novi »trendsetter«

Overblue je pobudnik udobja na vodi in »prej ali slej« se je moral zgoditi veliki preobrat. Moralo se je zgoditi nekaj, kar izhaja iz uporabnika in njegovih želja – preobrat od zašiljenega ali sekirastega trupa in klasične linije motornega plovila. Da smo se premaknili iz zakoreninjenih okvirjev, smo morali spremeniti mišljenje, izhodišče pa vzeti pri uporabniku in njegovih željah – o tem so prepričani v studiu Foschi & Nolletti, kjer so do podrobnosti preučili izkušnje in navade v navtiki. …

Več si lahko preberete v 211 št. revije Val navtika.