Otroci in dopustniško križarjenje

Otroci in dopustniško križarjenje

Val 151
AVTOR Robert Rodman
FOTO arhiv

Navigiranje z najmlajšimi člani družine in posadke je dejanje, ki se ga odrasli učimo in spoznavamo počasi, lahko tudi vse življenje. Preden odrinemo z otroci na morje, moramo vzeti v zakup tudi veliko mero potrpljenja, usklajenosti in primerno zaščiteno plovilo. Tudi dnevne etape na dopustu bodo morale biti še najbolj pisane na kožo prav najmlajšim.

Jadrnica je krasno prevozno sredstvo, primerno tudi za otroke, vendar pa … Pri otrocih ne obstaja neka določena starostna meja, kdaj začeti, vendar pa … Otroci nikakor niso breme na križarjenju, niti nas na dopustu ne omejujejo, vendar pa … Z otroci gremo pravzaprav lahko povsod, celo lahko objadramo svet ali celo leta preživimo na jadrnici, vendar pa …

Teh ponavljajočih se »vendar pa …« najdemo nešteto. Na nek način jih lahko strnemo v celoto, ki bi lahko pomenila le eno: vendar pa jim moramo kot starši ali skrbniki biti vedno na voljo, nenehno se moramo zavedati njihove prisotnosti in skoraj v celoti izpolnjevati njihove zahteve.

Zelo dobro je, če se lahko z odraslimi (ali partnerjem), ki bodo še jadrali ali potovali z nami na jadrnici, nekako že vnaprej dogovorimo, da bodo tokratne počitnice nekoliko drugačne, kakor navadno. Na nek način se lahko že na štartu poizkušamo znebiti nervoze, nepotrebnih prepirov in nezadovoljstva. Dojenček ali majhen otrok pravzaprav ni popolnoma nič kriv. Na jadrnici se je znašel predvsem zaradi želje njegovih staršev. Lahko se zgodi tudi, da starši niso našli primernega varstva za najmlajše člane družine, lahko pa tudi, da imajo starši željo, kako lahko najmlajšim vcepiti v kri duh po morju in slani vodi, ki je prav njim (staršem) tako pri srcu. Ali, mlada družina se odpravi na morje za daljše obdobje ali poizkuša objadrati svet. Povsem običajno je, da s seboj vzamejo tudi svoje otroke. Če jih nimajo, se jim lahko zgodi, da jih dobijo na poti večletnega potovanja. Dojenček, ki se pojavi na jadrnici med dolgoletno plovbo, vsekakor ni negativna stvar, prav nasprotno! Toda zavedati se bo potrebno, da se bo od trenutka pojava dojenčka na jadrnici najprej potrebno posvetiti njemu in šele nato vsemu drugemu.

Vsekakor obstajajo primeri, ko majhni otroci živijo na jadrnici vse leto ali še več in na ta način prejadrajo tisoče milj od enega do drugega kraja. Vendar pa teh primerov ni prav veliko in ne veljajo kot splošna norma (še zlasti v Sloveniji ne). Takšna plovba seveda za otroka prinese svoje pozitivne, vendar pa obenem tudi negativne lastnosti. Med pozitivne vsekakor lahko štejemo samostojno odločanje, spoznavanje novih in lepih krajev, srečevanje z naravnim okoljem in njegovimi prebivalci; zdravo in čilo življenje, ritem življenja, vsekakor zelo prikladen za otroke; priložnost za osvojitev enega ali več tujih jezikov. Še bi lahko naštevali pozitivne strani otrokove prisotnosti na jadrnici, vendar pa je potrebno pogledati tudi drugo stran medalje. Predvsem je zaskrbljujoče pomanjkanje otrokove socializacije v povezavi s svojimi vrstniki.