Otok Žut

Otok Žut

Val 143

Žut, kot je nekoč bil

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, Vojko Mitrovič

Žut je drugi otok po velikosti in eden izmed biserov otokov kornatskega arhipelaga. Nahaja se med Pašmanom na eni in skupino otokov Kornati na drugi strani. Tako kakor na Kornatih, si tudi na Žutu ljudje niso nikoli ustvarili trajnega naselja. Čeprav je otok del geografske in antropološke sestave Kornatov, ne sodi med otoke Narodnega parka Kornati.

Na otoku je kar nekaj izrazitih zalivov s hišicami. Med njimi velja izpostaviti predvsem dve največji in najpomembnejši, in sicer Pod Ražanj, kjer domuje marina z nekaj sto vezi, in Hiljača, ki se v dokumentih navaja kot pomembna ribiška »pošta« v »Gornjem morju«. Drugi zalivi z lučicami so še Pinezol (previdnost v plovbi med zalivom in otočkom nasproti ni odveč, je pa še najbolje, če otoček obidemo), Bizikovica, Pod Ražanj, Golubovac, Žešnja, Sarušćica, Strunac, Sabuni, Dragišina, Hiljača, Pristanišće in Ježinova luka.

Podatki o otoku in ACI marini Žut

Otok ima podolgovato obliko, širok je 2 km, površina otoka meri 14,82 km2, najvišji vrh Gubavac pa je visok 172 metrov. Dolžina obale znaša 44,058 km. Glede na strmost obale na jugozahodu je jasno, da se vsi lepi žutski zalivi nahajajo na severnozahodni strani. S tega vidika Žut najbolj spominja na bližnje otoke Pašman, Ugljan in Dugi otok. Žutski otoki so razmetani po Sitskem kanalu, kjer je zaradi tega predvsem otežena plovba. Zaradi takšnega sestava sicer ni nobenih omejitev, le pazljivo je treba računati na nekaj morskih grebenov, predvsem Misima v bližini svetilnika Galiolice.

Otok je poraščen v glavnem z makijo, tu in tam z nekaj iglavci, trto, oljkami in figami. Trajnih naselij tukaj ni, le občasno tu bivajo ribiči, obiralci oljk in fig ter turistični delavci v času poletne sezone. ACI marina na Žutu premore okoli 120 vezov in deluje od 1. aprila do 31. oktobra. Elektrika prihaja iz agregatov od 8. do 10. in od 18. do 24. ure, voda pa je v omejenih količina (100 litrov) na voljo med 8. in 10. uro. Obisk otoka priporočamo vsem navtičnim navdušencem, pa tudi tistim, ki želijo preživeti enkratne robinzonske počitnice v neokrnjeni naravi. Marina je sicer zaščitena pred slabim vremenom, vendar je ob močni burji ali jugu pristajanje dokaj oteženo. Nad marino je tudi hrib Tvrdomešnjak, s katerega se ob lepem vremenu nudi lep razgled na Kornate. Slovi po tem, da si obiskovalci na vrhu iz kamenja zgradijo majhen stolpič s skrito željo, ki naj bi se nato izpolnila. Priporočamo tudi ogled sončnega zahoda z istoimenskega hriba, ki je preverjeno fantastičen.