Otok Zlarin

Otok Zlarin

Val 150

Jadranska reportaža

AVTOR Vojko Mitrovič
FOTO Vojko Mitrovič, HTZ

Zlarin si v marsičem deli usodo dalmatinskih otokov, a se ob tem od njih tudi precej razlikuje. Na njem lahko obiskovalci ob lepi sredozemski naravi in dalmatinski ruralni arhitekturi uživajo tudi v simpatičnem šarmu in živahnem utripu majcenega otoškega mesteca. Je otok, na katerem je bilo vedno pestro, najsi bodi bili za otok dobri ali slabi časi.

Zlarin sodi v šibeniški arhipelag, od kopnega pa je oddaljen le kakšno miljo. Kljub tej izredni bližini Zlarinjani negativnim pritiskom s celine ne popuščajo zlahka. Zelo se trudijo otok ohraniti v vsej svoji originalnosti, njegovo prihodnost pa vidijo le v trajnostnem razvoju. Kljub ne prav lahkemu otoškemu življenju si na otoku ne želijo nikakršne industrije, po otoku pa je avtomobilski promet prepovedan.

Obiskovalci lahko torej ta lep otok le prepešačijo, prekolesarijo ali obplujejo. Pa se podajmo na pot po otoku, malce pa tudi skozi njegovo zgodovino.

Zlarin je idiličen otok z dokaj neokrnjeno naravo. Preraščajo ga v glavnem gosti borovi gozdički in grmičevje. Na sprehodu po divjini otoka lahko ob sredozemskih dišavnicah sežete še po mandljih, kakšni figi in divjih špargljih. Na otoku ni nevarnih živali, srečali boste le kakšnega zajca, ježa in morda kakšno poljsko miško. Nekoč so bile na otoku tudi lisice, a jih domačini že več kot dve desetletji niso videli.

Otok po dolgem meri blizu 6 km, njegova malce hribovita površina pa znaša nekaj malega vek kot 8 km2. Obdaja ga 18,7 km razvejane obale, na kateri je dovolj lepih zalivčkov in plaž. Najvišji vrh otoka je Klepac, ki štrli 174 metrov nad morjem, z njega pa se razteza lep pogled na 15 majhnih otočkov, ki sodijo k otoku, kakor tudi pogled proti Kornatom.

Edino otoško naselje je Zlarin, ki leži ob zalivu na severozahodu otoka.

Ime otoka in naselja je bilo prvič zapisano v šibeniških dokumentih leta 1298, Benečani pa so ga na pomorske karte vrisali tudi kot Slarin. Več je različic, kako je otok dobil ime. Nekoč so ga imenovali tudi »insula aurea« ali zlati otok, pa zeleni otok in tudi otok koral. Zadnje čase kroži teorija, da je ime Zlarin povezano s hercegovskim poreklom prvih naseljencev otoka. Namreč, v bližini Čapljine v Hercegovini se nahajata hriba Zlarin in Klepec.