Otok Rang Yai in gojenje biserov

Otok Rang Yai in gojenje biserov

Val 138

Tajska

AVTOR Bojana Ljubec
FOTO Bojana Ljubec

Ko sem na eni izmed stojnic turističnih ponudb izbrala napol samotni otok Koh Rang Yai, sem bila kar malo vznemirjena: zasebni otok! Rainy je seveda izkušena v pogajanju cen in ob jutranji kavi v italijanskem baru, kjer si na veliko veselje naročim kapučino, po telefonu z agencijo dogovori aranžma najema in prevoza zame. Vse skupaj me stane vsaj dvajset odstotkov manj, kot sem predvidevala. Za naše razmere v Sloveniji skoraj simbolično.

Ob deseti uri zjutraj na pomolu Laem him na vzhodni obali otoka Phuket, ko izstopim iz avtomobila in iz prtljažnika z vsemi močmi, ki jih premorem, dvigujem nahrbtnik, je vame uprtih dvajset parov oči temnih možakarjev, verjetno ribičev, od katerih nobeden ne spregovori. Sedijo v senci pod improviziranim senčnikom, tik ob pomolu. Veter v ozadju dviguje valove tja do pol metra. Ocenim ga na 3 bofore. Pričakovala sem, da bo čoln, ki naj bi me odpeljal do tega skrivnostnega otoka, gliser. Bila je lesenjača, značilen tajski čoln z lesenim kljunom na premcu in podaljšano osjo motorja, ki služi tudi kot krmilo. Ta zanimiv sistem omogoča čolnu, da lahko pristane v plitvi vodi. »A grem sama?« »Da,« mi odgovori gospod Ek, ki je bil prevajalec. Tudi sam se čudi, kako to, da grem na ta otok. »Zakaj ne greš na Phi-phi otok, tam je več ljudi.« »Ja, saj zaradi tega; raje grem tja, kjer je manj gneče.« Ne razume.

Navtični turizem je na Tajskem visoko razvit. Redne povezave med otoki, ekskurzije in enodnevni izleti so dobro organizirani. Celo hidroletala vas popeljejo do neokrnjenih plaž samotnih otočkov, kjer preživite dan daleč stran od gneče. Za celodnevni izlet s hidrogliserjem na enega od otokov, prigrizkom, kosilom, izposojo potapljaške maske, kolesa ali druge aktivnosti boste odšteli do petdeset evrov po osebi.

Opazila sem, da ima veliko jadrnic na krmi nameščene vetrne turbine, kar sodi v obnovljive vire energije na barkah in si tako omogočajo daljšo avtonomijo med plovbo po potrebi električne energije.

Slovo od otoka je bilo žalostno zaradi dejstva, da zapuščam raj, pristanek na rodna tla pa se je zgodil na prvi zimski dan. Srečna sem bila, da sem s seboj nosila spomine na sedem božanskih dni v tropski idili.