Otok Mljet

Otok Mljet

Val 163
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec, www.adrialog.com, Juraj Kopač (HTZ), Mario Romulič, Dražen (HTZ), Damir Fabjančić (HTZ)

Otok Mljet je eden najlepših in najbolj zelenih otokov Jadrana, zato je upravičeno dobil naziv »zeleni otok«. Otok mistike, vinogradov, nasadov oljk, kraških dolin, imenovanih »polja«, gozdov in z dvema jezeroma je pravi biser Jadrana. Neokrnjena narava z bogato floro in favno je zaščitena z delom območja otoka kot Narodni park Mljet. Po raziskavi revije »Time« sodi otok Mljet celo med deset najlepših otokov na svetu.

Položaj

Mljet je največji otok v dubrovniškem arhipelagu in je s površino 100,4 km2 osmi največji otok Hrvaške. Dolg je 37 kilometrov in leži v smeri vzhod-zahod, v širino meri do 3 kilometre. Od polotoka Pelješac ga deli približno 8 kilometrov širok Mljetski kanal. Od Dubrovnika je oddaljen dobrih 30 kilometrov in povezan s hidrogliserjem, ki vplavlja v luko Sobra oziroma poleti tudi v Polače, katera se nahaja v neposredni bližini parka. Vožnja na vsakodnevni linijski povezavi tako traja približno dve uri in pol. Do otoka boste zlahka prišli še z ladijskimi linijami s Korčule in Pelješca.

Narodni park Mljet

Lahko bi rekli, da je kar celotno področje otoka naravna atrakcija zaradi svoje neokrnjene narave. Otok se razteza na 5.375 hektarjih zaščitenih zemljišč in od tega kar eno tretjino ozemlja obsega glavna znamenitost na otoku – Narodni park Mljet. Park je bil razglašen za zaščiteno področje že daljnega leta 1960 in danes obsega nekaj naselij, dve slani jezeri, Veliko in Malo jezero, ter benediktinski samostan na otočku Svete Marije. Še nekaj dodatnih morskih površin je bilo pripojenih parku leta 1997. Status zaščitenega območja je park prejel predvsem zaradi slanega jezera, razčlenjene obale, številnih pečin, grebenov in vedno bujnega zelenega rastlinja. Na severozahodu otoka je potopljena dolina, v kateri ležita mljetski jezeri, in sicer Malo jezero, s površino 24hain Veliko jezero s površino 145 ha. Jezeri sta povezani z morjem preko Solinskega kanala in sta podvrženi plimi in oseki.

Leseni hišici na obali v Pomeni in Polačah veljata za uradni vstopni točki v park, kjer je treba kupiti vstopnice za ogled parka. Vstopnina v narodni park je 90 kun na osebo in vključuje avtobusni prevoz (iz Polač) na Veliko jezero in obisk samostana iz 12. stoletja na otočku. Na območju parka je možno najeti kolesa, kanuje ali manjše plovilo, s katerim se lahko odpeljete do otočka ali preprosto raziskujete obale jezera. Če vas doleti kontrola redarjev parka in nimate veljavne vstopnice, je zagrožena kazen 490 kun. Park je za goste odprt skozi vse leto, v zimskem času pa le od 7. do 15. ure.

V benediktinskem samostanu na otočku je že vrsto let restavracija Melita, kjer je ob obisku otoka obedoval sam maršal Tito s svojimi prijatelji. Preden se je odločil za lokacijo na Brionih, je Tito uporabljal otok za oddih in celo nameraval naseliti divje eksotične živali, katere je prejemal v dar od mnogih svetovnih voditeljev.

Tik ob obali Velikega Jezera leži naselje Babine kuče, poleg katerega so odkrili ostanke naselja ingroboviz ilirske dobe, na bližnjemvrhuMali Gradac pa so še vedno ostanki ilirskefortifikacije. Iz ilirskega obdobja so ohranjene številne utrdbe in grobovi, najbolj pa na hribu Veliki Gradac ter Gradac od Vodica, ki leži nad izvirom Vodic pri Babinem Polju.