Omega Speedmaster Apollo

Omega Speedmaster Apollo

Val 239
Lens Position: 2892

Letos beležimo 50 let, odkar je človek prvič stopil na Luno ter tako za vedno spremenil tok zgodovine in meje mogočega. OMEGA je za to priložnost izdelala posebno uro, povezano z misijo Apollo 11 in astronavti – OMEGA Speedmaster Professional. 21. julija 1969 sta Neil Armstrong in Buzz Aldrin stopila na površje Lune in s tem zadala pečat zgodovini raziskovanja vesolja. Sprehod v vesolju je trajal dve uri in pol. Prav v tem trenutku je OMEGA Speedmaster Professional postala prva ura, ki jo je človek nosili na Luni.

Začetek uspešne zgodbe, povezane z vesoljem, pa se je začel že  leta 1957, ko je OMEGA izdelala svojo prvo Speedmaster uro. Zanesljiva in robustna je hitro postala priljubljena ura pilotov U. S. Air Army force. Nekateri so pozneje postali astronavti prvega vesoljskega programa NASA. Eden od njih, Walter Schirra, je svojo Speedmaster uro nosil na misiji Mercury Atlas 8 ter z njo šestkrat obkrožil Zemljo. Ura znamke OMEGA je tako postala prva ročna ura, ki jo je človek nosil v vesolju. Leta pozneje je NASA razpisala natečaj za ročni uro, ki je morala prestati številne teste odpornosti. Samo ura OMEGA Speedmaster je uspešno prestala vse teste in dobila naziv: »Flight Qualified for all Manned Space Missions «.

Po uspehu misije Apollo 11 je OMEGA izdelala uro Speedmaster BA145.022 iz 18 K rumenega zlata z bordo obrobo, mehanizmom kalibra 861 in posebnim posvetilom na hrbtni strani, ki označuje, da je bila to prva ročna ura na Luni. Izdelanih je bilo samo 1014 modelov, od katerih so prve dobili takratni predsednik ZDA, Richard M. Nixon, podpredsednik ZDA ter nekateri NASA astronavti.

Nov model ure OMEGA Speedmaster, osnovan na podlagi originala iz leta 1969, je narejen iz posebne vrste zlata MoonshineTM Gold, z mehanizmom kalibra 3861. Izdelanih je bilo 1014 primerkov, s posebnim posvetilom na hrbtni strani ohišja, ki obeležuje 50. obletnico tega zgodovinsko pomembnega dogodka.

www.slowatch.si