Omega se vrača v vesolje

Omega se vrača v vesolje

Val 262

Švicarska urarska blagovna znamka Omega se je skupaj s podjetjem ClearSpace lotila odstranjevanja nevarnih odpadkov iz vesolja. Omega Speedmaster je prva ura, ki je na zapestju astronavtov daljnega leta 1965 pristala na Luni in od takrat postala ikona prve Nasine vesoljske misije s človeško posadko. Seveda duh pionirske ure Omega in uspehov ni ostal miren, zato se je urarska blagovna znamka Omega v sodelovanju s podjetjem ClearSpace dogovorila za dolgoročno sodelovanje za vzpostavitev cenovno dostopne storitve in odstranjevanje vesoljskih odpadkov.

Prva faza bo zajemala odstranitev nenadzorovanega vesoljskega satelita. Danes namreč okoli Zemlje kroži na tisoče satelitov, od katerih je kar precej velik odstotek tako imenovanih »neuspeli« ali odsluženi. Ti nenadzorovani objekti predstavljajo tveganje za eksplozije ali trke z drugimi sateliti. Poleg številnih drugih zaobljub človeštva k čistemu okolju na Zemlji, je tukaj tudi skrb za ohranitev čistega vesolja in pri Omegi so navdušeni in ponosni, da so postali del tega projekta.

Omega navdihuje s pozitivnimi spremembami

Predsednik in izvršni direktor podjetja OMEGA Raynald Aeschlimann je partnerstvo označil kot “logičen naslednji korak za blagovno znamko s ponosno zgodovino raziskovanja vesolja in ohranjanja Zemlje,” pobudo ClearSpace pa kot “enega najpomembnejših, najbolj navdihujočih in vznemirljivih projektov po začetku misije Apollo.” To pa ni prvi ali edini primer, ko se je Omega odločila, četudi je proizvajalec časomerov, da bo navdihnila javnost s pozitivnimi spremembami. Omegino partnerstvo s fundacijo GoodPlanet in njenim ustanoviteljem Yannom Arthusom-Bertrandom je omogočilo snemanje številnih dokumentarnih filmov, ki spreminjajo pogled na svet in spodbujajo sodelovanje pri skupnih projektih za ohranjanje narave pod geslom “Čas za planet”. Švicarska urarska hiša podpira tudi Nekton, neprofitno raziskovalno fundacijo, ki si prizadeva za zaščito svetovnih oceanov. Pomemben doprinos pri kartiranju oceanskega dna v raziskovalnih misijah najglobljega dela planeta s strani Victorja Vescova pa je Omega dosegla s podporo ekspediciji 5 Deeps.

S trenutnimi partnerstvi in novo napovedano podporo projektu ClearSpace švicarski proizvajalec ur potrjuje svojo zavezanost k ustvarjanju bolj trajnostne prihodnosti in širi svoj vpliv z morskega dna in površine planeta do prenatrpanih kotičkov vesolja.

O podjetju ClearSpace

Družba ClearSpace SA razvija tehnologije za zajemanje in deorbitiranje zastarelih predmetov, ki ogrožajo vesoljske operacije, ter zagotavlja storitve v orbiti za podporo institucijam in komercialnim operaterjem pri doseganju njihove vesoljske trajnosti. Leta 2020 je družba ClearSpace z Evropsko vesoljsko agencijo podpisala pogodbo o storitvah v vrednosti 86 milijonov EUR za prvo misijo odstranjevanja vesoljskih odpadkov leta 2025.

www.slowatch.si