Olive Island Marina na Ugljanu

Olive Island Marina na Ugljanu

Val 148
AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan

Morda najlepši in najmirnejši pristan za jahte, kar smo jih obiskali, je nedavno tega zrasel v lepem in zaščitenem zalivu naselja Sutomišćica na jugovzhodnem delu otoka Ugljan. Prav nasproti Zadra, ki nam je danes zaradi avtoceste dosegljiv že v nekaj uricah.

Ugljan je otok v zadrskem arhipelagu, severozahodno od otoka Pašman, s katerim je povezan z mostom preko Ždrelca, ki mnogim predstavlja nekakšna vrata ali bližnjico v smeri Kornatov, a le popazite, da vaš jambor ne sega višje kot 16,5 metrov od vodne gladine. Sam otok Ugljan, dolg 22 kilometrov in širok največ 3,8 kilometra, površine 50,21 kvadratnih kilometrov, je pretežno prekrit z makijo, sredozemsko grmičasto goščavo. Bolj poseljen (okoli 7.500 prebivalcev) je na vzhodni obali, obrnjeni proti Pašmanskem kanalu in celini, ki je tudi bolj obdelana. Tu najdemo naselja (od severovzhoda do jugovzhoda otoka): Ugljan, Lukoran, Sutomišćica, Poljana, Preko, Kali in Kukljica. Jugovzhodna stran otoka pa je skorajda neposeljena. Otok je z Zadrom povezan z redno trajektno linijo (20 minut) Zadar – Preko (okoli 3 km od Sutomišćice).

Ugljan sodi med najbolj poseljene hrvaške otoke. Nekaj preko 7.000 prebivalcev prideluje največ olivno olje, vino in fige. Prvič je bil omenjen s sedanjim imenom v letu 1325, čeprav je bil naseljen že v mladi kameni dobi. Menda je bil Ugljan zelo poseljen v rimskem obdobju, zlasti v severozahodnem delu, kjer danes najdemo ostanke takratnih zgradb. V mestecu Ugljan najdemo tudi dvorec Califfi iz 17. stoletja, ki ga je zgradila rodbina Califfi. Pozneje so ga prevzeli nekdanji grajski strežaji, zadrska družina Berčić, po kateri se je grad nekaj časa imenoval. Danes pa je restavriran dvorec poimenovan po legendarnem košarkašu Krešimiru Ćosiću, sicer rojenem v Zagrebu, a je odrasel v Zadru.

Zadržali pa smo se v novi marini v zalivu in ob majhnem mirnem kraju Sutomišćica. Marino so poimenovali po eni otoških značilnosti, po oljki. Olive Island Marina (44º 05` 44“ N / 15º 10` 32“ E) je umeščena v zaliv Sutomišćica, kjer je za rtom, na katerem je istoimenska lokalna vasica, dobro zaščitena pred burjo. Južni vetrovi pa sploh ne sežejo do tega predela. Prav zaradi svoje lege, nedaleč od kopnega, nedaleč od avtoceste, nedaleč od letališča (Zemunik) in blizu najlepših navtičnih destinacij (Narodni park Kornati, Naravni park Telaščica …), je Olive Island Marina primerna tudi za tiste, ki radi prezimijo skupaj s svojo barko ali pa jo v zunajsezonskem miru pogosteje obiščejo in uživajo v najlepših predelih Jadrana takrat, ko ni turistične gneče, množice “čarterašev”, ko ni drena v marinah ali na sidriščih, skratka, ko je na Jadranu zares tako, kot je nekoč bilo. Sodobno urejena marina, z urejenimi sanitarijami, servisi, navtično trgovino, pralnico, lastnimi parkirišči, dostopom do interneta in izvrstno restavracijo, bo dobila še svoj bazen in nekaj dodatnih trgovin.

Kuhinjo vodi v Švici šolani “chef”, sicer Dalmatinec, Mario Bernatović, ki prisega na sredozemsko kuhinjo, to pa skuša čim bolj obarvati in okusiti z dalmatinskimi aromami in specialitetami, s poudarkom na specialitetah, saj, kot sam pravi, ne želi kopirati klasičnih jedilnih listov, na kakršne naletimo po vsej Dalmaciji, na primer jedilnih listov, ki so vsebinsko enaki “a la”: riba sa blitvom i krumpirom. Dalmatinsko kuhinjo želi postaviti na raven, ki ji pripada. Zdravo, okusno in zlasti primerno postreženo. Čeprav sem do mize prišel šele pozno zvečer, ko sem končal z delom, po dolgem sprehodu in ogledu prijaznega okolja, ob uri, ko se navadno že ogibam hrani, smo bili tako postreženi, da smo noč, čeprav sredi letne sezone, mirno prespali, zelo okusno večerjo pa zlahka prebavili. Pozneje sem se pogovoril še z znanci, ki so to marino že obiskali in so potrdili, da je restavracija resnično vredna obiska. Čeprav so cene nekoliko nad ravnjo klasičnih restavracij (beri: menz), je temu primerna tudi ponudba (www.oliveislandmarina.com, glej: restaurant menu card). Najbrž je tudi ta del njihove ponudbe “kriv”, da marino obiščejo tudi mnogi prireditelji jadralnih regat, med temi kar nekaj slovenskih.

V marini je okoli 200 privezov, iz cenika pa je razvidno, da ne sodi med poceni marine, a je s tem nekako podobno, kot s prej omenjeno ponudbo v restavraciji. Cene so na ravni kakovosti ponudbe. Naj omenim še eno posebnost v ponudbi Olive Island Marine. Goste po predhodnem dogovoru lahko pridejo iskat tudi na kopno, saj imajo za te namene svoj čoln, s katerim pa se lahko družba odpravi do Zadra tudi zunaj ur redne trajektne linije (www.jadrolinija.hr) ali na večerni sprehod po zadrski rivi z večernim pozdravom soncu ob zvokih morskih orgel, edine tovrstne atrakcije na svetu.