Olimpijski razredi na regati v Hyèresu – Mrakova in Macarolova peti

Olimpijski razredi na regati v Hyèresu – Mrakova in Macarolova peti

Val 229
AVTOR Jakica Jesih
FOTO Richard Langdon, Jesus Renedo

V zadnjih dneh aprila se je v Hyèresu na francoski obali odvijala tretja regata svetovnega pokala za olimpijske razrede v letošnji sezoni. Na regatnih poljih se je merilo preko 670 jadralcev iz 46 držav, med njimi v ženskem olimpijskem dvosedu 470 tudi članici JK Pirat Tina Mrak in Veronika Macarol. 

 Jadralci v desetih olimpijskih ter enem paraolimpijskem razredu so tokratno regato izkoristili tudi za uvrstitev v finalno regato svetovnega pokala junija v Marseillu ter kot trening pred prihajajočim svetovnim prvenstvom letos poleti v danskem Aarhusu, kjer se bodo že potegovali tudi za prve olimpijske norme. Naši dekleti sta v Hyèresu odjadrali še nekaj dodatnih milj in nabrali izkušenj na novi jadrnici (na kateri sta prvič zajadrali na regati v Palmi), kar jima bo zagotovo prišlo prav tudi za nastop na evropskem prvenstvu v Bolgariji sredi maja.

 V ženskem dvosedu 470 je nastopilo 37 posadk, med katerimi ni bilo nekaterih najboljših. Vetrna napoved za regatni teden je bila nepredvidljiva, a kot se je izkazalo, je bilo nekoliko bolj vetrovno le enkrat, ostale dneve pa so jadralke na svoj nastop morale čakati, včasih celo na obali in do poznega popoldneva. Po treh regatnih dneh, ko naši dekleti kar nista našli pravega ritma, je Tina Mrak povedala: “Danes je bilo vetra nekoliko več, v prvi regati do 15 vozlov, vendar je iz regate v regato padal in na koncu, v tretji regati, čisto upadel. Regato so prekinili v drugi orci. Prvi start je bil dober, na prvi boji sva bili že v ospredju, vendar jadranje v krmo ni bilo najboljše in sva z borbo končali šele sedmi. Drugi start je bil katastrofalen, na slabi strani, nato sva morali vložiti ogromno energije, da sva prehitevali eno jadrnico za drugo in na koncu prišli v cilj kot 13. Ponovno nisva izkoristili dneva v najin prid in podarili sva kar nekaj točk.”Veronika Macarol dodaja:Dnevi v Hyèresu so zelo dolgi in naporni. V večji skupini jadrnic in na daljših startnih linijah so dobri starti ključnega pomena za dobro uvrstitev. Zato se bova jutri popolnoma skoncentrirali na starte. V najino hitrost jadranja sva sigurni, tako v močnem kot v šibkem vetru, če lahko jadrava na čistem vetru. Jutrišnji dan bo zelo pomemben, da lahko greva v nedeljo v borbo za medalje.”

 V regato za medalje sta naši dekleti odjadrali s petega mesta in bi ob odličnem jadranju teoretično še lahko posegli po stopničkah. V cilj sta prijadrali kot peti, zabeležili dodatnih deset točk in končali na skupnem petem mestu. Tina Mrak: “Vetra je bilo okoli 10 vozlov. Pred startom sva se odločili, da bova držali desno stran regatnega polja, zato sva startali ob regatni barki…

Več si lahko preberete v št. 229 revije Val navtika