Oldtajmerji na potepu

Oldtajmerji na potepu

Val 197
AVTOR Miha Potočnik
FOTO Miha Potočnik

Trije možje – Toto, Cic in Miha – smo se dogovorili za jesenski enotedenski potep in potapljanje v Kvarnerju. Vreme ni bilo jesensko, temveč zimsko z močno burjo, na Velebitu je že zapadel prvi sneg. Posadko smo sestavljali oldtajmerji s skupno 207 leti, jadrnica Sigma 31 pa je s svojimi 32 leti zaokrožila našo zasedbo.

O barki
Jadrnica Sigma 31 je ena izmed devetih bark, ki smo jih pred 35 leti v različnih zasedbah gradili kot samogradnje v Savljah po zgledu znamenite »Mravlje« bratov Istenič. Kapitan Toto naju takoj po vkrcanju v marini Punat opomni na pravila na barki:

  1. »Kapitan ima vedno prav.« (Quod licet Jovi, non licet bovi.)
  2. »Če že nima prav, ima vseeno prav po prvem pravilu.« …

8 dni na poti
(19) V nedeljo popoldne se po dvournem vkrcavanju prtljage iz Punata na motor odpeljemo na Rab in v zalivu sv. Mare na sidru prenočimo. Samotno, mirno in polno zvezd kot že leta ne. Nostalgični blaženi občutki.

(20) Ponedeljek je oblačen, slaba vremenska napoved. Odmotoriramo do otočka Ćutin malo pred Lošinjem. Toto in Cic se tam potapljata in snemata – do 50 metrov globine. Toto vidi mersko ribo – žal ne tabinje, ki jih obožuje, Cic pa le majhne polžke, ki so mu zelo simpatični. Popoldne se s pomožnim čolničem vsi trije odpeljemo na samotni otoček, kjer Cic spušča kvadrikopter s snemalno kamero. Sledi lep barvit sončni zahod in jasna mirna noč. Za večerjo Toto speče palačinke »za čreva razveselit«, kot nam v tistem trenutku z radia prepeva Mlakar. Zadnja že zažgana palačinka pade na tla in s Cicem jo želiva obredno podariti bogu Neptunu, pa se Toto zgrozi in izjavi, da jo bo raje obredno pojedel za zajtrk, Neptun pa naj jé svoje ribe v morju.

(21) Torkovo jutro se začne z dežjem in ohladitvijo ter z zažgano palačinko, ki jo Toto res poje. Ves čemeren ugotovi, da sem jaz kriv za mraz, ker nosim zimsko spodnje perilo. Cic se kljub vsemu odpravi na potop. Po njem razloži, da je videl le različne spužve in male rumene polžke slamnike. Toto zadovoljno doda, da lahko o njegovih tabinjah le sanja. Vetroven večer, odlična večerja iz konzerv. Ponoči dež, močan jugo, nato viharna tramontana. Totova palačinka seveda z Neptunovo slabo voljo nima nič skupnega. …

Več si lahko preberete v 197. št. revije Val navtika.