Oktober v slovenski Istri? Dober!

Oktober v slovenski Istri? Dober!

AVTOR Turistično združenje Portorož g.i.z.
FOTO arhiv Turistično združenje Portorož

Jesen je potrkala tudi na vrata slovenske Istre, ki se v oktobru lahko pohvali s številnimi zanimivimi prireditvami. V ospredju bodo kulinarika, koncerti, kulturni in športno obarvani dogodki. Na svoj račun bodo prišli tudi ljubitelji sedme umetnosti.

 Kulinarika in doživetja

Vonj po Istri s predstavitvijo vasi, prebivalcev, običajev in kulinarike vabi 30. septembra v Krkavče, ljubitelji pikantnega pa vabljeni na Čiliado v Izolo. Prav tako 30. septembra in 1. oktobra lahko obiščete Šmarsko šagro. 7. oktobra bodo na Škofijah pripravili Praznik vina in oljk, Odprta kuhna pa se 14. oktobra vrača v Taverno in na Carpacciov trg. 13. Dnevi kmetijstva Slovenske Istre v Koper vabijo v Koper 21. in 22. oktobra. V sklopu prireditve bo potekalo tudi 20. Državno prvenstvo v striženju ovac. V Monfortu v Portorožu bo 14. oktobra potekal 1. Istrski oktoberfest s predstavitvijo pivovarjev in ponudbo istrskih jedi.

Kulturni dogodki

V okviru Dnevov turizma bo 1. oktobra v Avditoriju Portorož potekala podelitev Grba odličnosti v turizmu v Občini Piran in izbor Miss turizma Slovenije 2017. Do 13. oktobra poteka Mednarodni simpozij kiparjev Forma Viva Portorož 2017. 20 let Foto Kluba Portorož bodo obeležili 14. oktobra z razstavo v Galeriji Hermana Pečariča Piran, isti dan bo promenadni koncert Pod Tartinijevim lokom. Nastopila bosta harmonikarska orkestra Oro iz Švice in Synthesis 4 iz Italije. V Avditoriju Portorož bo 15. oktobra Osrednja slovesna prireditev ob prazniku Občine Piran – Štorje od anbot za zgodbe prihodnosti, ljubitelje luksuznih starodobnikov pa bo v Portorožu in Parku Sonce v Luciji navdušil Mittel European Race. Starodobnike boste lahko občudovali tudi na območju parka pri izolskem svetilniku. Od 18. do 20. oktobra bo v Portorožu mednarodni oglaševalski festival Golden Drum.

6. oktobra v izolski kulturni dom iz Rusije prihaja 18-članski ansambel Voroneška dekleta državne filharmonije. 19. oktobra pa bodo kulturni dom ponovno napolnili ruski glasbeniki – Zbor duhovenstva Sanktpeterburške metropolije.

V koprski protokolarno-prireditveni dvorani sv. Frančiška Asiškega bo 5. oktobra nastopil Orkester opernega gledališča Verdi iz Trsta, Glasbeno-dramsko prireditev 500 – Praznovanje naše dediščine si lahko ogledate 13. oktobra, koncert Terese De Sio pa bo 22. oktobra.

Za ljubitelje filma

Od 3. do 7. oktobra ljubitelje sedme umetnosti v Piran vabi Festival evropskega in mediteranskega filma. Izola med 12. in 13. oktobrom gosti že 53. srečanje najmlajših fimskih in video ustvarjalcev, ki se bo zaključilo z Evropskim art kino dnevom v Art kinu Odeon.

Športno v jesen

V Ankaranu bo 1. oktobra ob 10. uri štart EuroMarathona, ki bo ponovno povezal Slovenijo in Italijo. V Izoli se bo v sklopu prireditve Športajte z nami vse do 22. oktobra predstavilo kar 22 športnih društev. Dneve odprtih vrat koprskega športa lahko obiščete vse do 14. oktobra. Ljubitelji pohodništva pa se lahko 1. oktobra podajo na 39. Spominski pohod na Slavnik in obeležitev 60 let Tumove koče na Slavniku ter 13. Tradicionalni pohod po krožni poti Dekani-Tinjan- Dekani, ki bo 7. oktobra. 20. oktobra bo v Adrii Ankaran potekala prireditev Veter v laseh, z dopoldanskim programom za šolarje in popoldanskim za vse obiskovalce.