Okronana vodotesnost

Okronana vodotesnost

Val 240
Helium escape valve - Oyster Perpetual Sea Dweller

Kar dela najprestižnejšo urarsko hišo na svetu izjemno, ni samo vrhunska kakovost materialov, sofisticiranost mehanizmov in osupljivost dizajna, ključna je še dopolnitev neštetih tehničnih podrobnosti, med katere sodi tudi vodotesnost. Mejnik v zgodovini urarstva tako predstavlja ohišje, imenovano Oyster, ki ga je Rolex izumil leta 1926. Govorimo o prvem vodotesnem ohišju za zapestno uro, ki se za svojo inovativnost lahko zahvali patentiranemu sistemu privijanja lunete, pokrova ure in navijalne krone na osrednje ohišje.

Osrednje ohišje Oyster je narejeno iz enega samega kosa materiala Oystersteel, 18-karatnega zlata ali platine. Je robustno in predstavlja močno osnovo, na katero so varno pritrjeni vsi ostali deli ure.

Pokrov vsakega Oyster ohišja je hermetično privit na osrednje ohišje. Značilna nazobčanost pokrovov Oyster se prilega v posebno orodje, na voljo izključno pooblaščenim Rolexovim urarjem, zaradi česar imajo samo oni dostop do občutljivega mehanizma.

Majhna mojstrovina tehnične popolnosti, navijalna krona Rolexovih časomerov, je sestavljena iz okoli 10 delov in se hermetično privije na ohišje. Tako je prvič v zgodovini urarstva Rolexu uspelo ustvariti vodotesno navijalno krono: varen vmesnik med zaščitenim, zatesnjenim svetom znotraj ure in škodljivimi elementi zunanjega sveta.

Rolexovi navijalni kroni Twinlock in Triplock za zagotavljanje vodotesne zaščite uporabljata dve ali tri zatesnjene cone, značilne samo še za lopute podmornic.

Danes so po zaslugi hermetične konstrukcije ali svojega ohišja vse ure Oyster vodotesne do globine vsaj 100 metrov, v primeru ekstremne potapljaške ure Rolex Deepsea pa vse tja do 3.900 metrov.

To perfektno proporcionirano in elegantno ohišje ure je veličastna mešanica oblike in funkcionalnosti ter je kot tako simbol vodotesnosti.