Ohranite vrednost Vašega plovila!

Ohranite vrednost Vašega plovila!

Val221

V poletnem času o zimovanju običajno ne razmišljamo, saj smo končno dočakali najlepši del navtične sezone, ko uživamo na svojih plovilih. A seveda je brezskrbni užitek možen le pod pogojem, da smo prej poskrbeli za vzdrževanje in pripravo plovila na sezono. V času dopusta je največja “tragedija”, da se ukvarjamo prav s popravili in opravili, ki bi jih morali opraviti predhodno. S planiranjem in pravilnim vzdrževanjem svojih plovil se nam take situacije praviloma ne morejo zgoditi, zato se vsekakor splača svoja plovila zaupati usposobljenim osebam in marini s strokovnim osebjem. 

Gola dejstva

Tematika o vzdrževanju plovil je stara vsaj toliko kot plovila sama. Pri tem imam seveda v mislih novodobna plovila, iz umetnih mas in ne lesenih, ki so potrebovala in še vedno potrebujejo posebno nego. Kljub odločitvam posameznega lastnika, kako bo svoje plovilo vzdrževal, je tukaj potrebno navesti določena dejstva.

Ne glede na to, ali imamo motorno plovilo ali jadrnico, ostaja dejstvo, da ima plovilo svojo vrednost, ki se skozi leta ohranja le, če plovilo redno vzdržujemo.

Prednosti zimovanja v zaprti hali

Poleg manjših skrbi kot so vremenski vplivi, je plovilo, shranjeno v hali, popolnoma varno. Ne samo drugod po svetu, tudi v naši neposredni bližini smo priča vse pogostejšim ekstremnim vremenskim pojavom in dejstvu, da v marinah ob nastanku le-teh mornarji lahko »rešujejo« le omejeno število plovil. Imeti v takem primeru plovilo na suhem, pod streho, je pravo olajšanje, saj ni skrbi s pritegovanjem vrvi in zračenjem plovila ter beljenjem glave, če je ponjava na svojem mestu.

Skrbi so odveč!

Za bolj jasno sliko kako poteka zimovanje smo obiskali eno od marin na italijanski strani, kjer nudijo vse že naštete ugodnosti zimovanja v zaprtih prostorih. Marina Planais se nahaja med Gradom in Lignanom, v bližini avtocestne povezave Trst–Benetke in je od hrvaške Istre oddaljena le nekaj ur plovbe (Umag–Planais cca. 20 nM). Njihov servis poleg storitev, ki jih v večini primerov opravijo pooblaščeni serviserji, lahko plovilo prevzame tudi na drugi lokaciji in vam ga tja ob dogovorjenem datumu tudi dostavi. …

Več si lahko preberete v 221. št. revije Val navtika.