Ogrevanje plovil

Ogrevanje plovil

Val 134

Prvi del

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Zimski čas je za večino turističnih plovil čas mirovanja. Manjše število lastnikov pa se kljub vetru in mrazu poda tudi na morje, še več njih pa se odpravi na vikend izlet in tam preživi na barki nekaj prostih trenutkov. Konec koncev pa tudi lahko rečemo, da jadranje ne odhaja s poletjem. Moram reči, da nas je takšnih morskih navdušencev vse več, saj nam sodobna tehnologija omogoča bivanje na plovilu tudi v manj prijetnih zimskih temperaturah. Po nekaj uricah jadranja se prileže kratek odhod v toplo kabino in miren sen brez šklepetanja z zobmi. Nekako smo že pozabili na čase, ko nas je grelo le šibko zimsko sonce, varno zavetje dobre spalne vreče in včasih kozarček toplega napitka z »dodatki« za preganjanje prehlada.

Kako ogreti plovilo v zimskem času, da bo to preprosto in ekonomično, se je razmišljalo in odkrivalo vrsto let. Lažje je seveda na velikih plovilih, kjer dodatna teža in prostornina ne pomenita veliko. Težje pa je na manjših in prostorno skromnih plovilih, kjer včasih še sami sebi hodimo v napoto.

O izbiri ogrevanja smo v Valu že pisali pred leti (št. 85) in zato bomo tokrat obnovili le najpomembnejša dejstva ter pregledali ponudbo ogrevalnih naprav, ki je v tem času naredila tudi nekaj korakov naprej.

Sam sistem ogrevanja plovil se lahko deli okvirno na dva načina: funkcionalni in energetski. Pri prvem lahko govorimo o ogrevanju, ki je namenjeno za daljše bivanje (recimo več kot nekaj dni za konec tedna) ali ogrevanju za krajše priložnosti do nekaj dni. Pri drugem sistemu pa ogrevanje lahko delimo tudi na takšno, kjer smo povsem neodvisni od električne energije in takšno, kjer je električna energija nujen pogoj za delovanje ogrevalnih sistemov ali pa je celo energent sam po sebi. Zlasti je treba poudariti, da nekateri prodajalci zahtevnejših ogrevalnih naprav pozabijo izpostaviti potrebe po električni energiji in te omenjajo le mimogrede v splošnih podatkih. Podatek pa postane pomemben pri kalkulaciji investicije, saj lastnik lahko šele pozneje ugotovi, da ima premajhno zmogljivost akumulatorjev in premajhen izvor elektrike, da bi izbrani sistem ogrevanja deloval polno izkoriščeno.