Ogrevanje plovil

Ogrevanje plovil

Val 135

Drugi del

AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

V prejšnji številki smo uvodoma predstavili nekaj dilem glede načina ogrevanja, opisali smo tudi nekaj načinov ogrevanja. Tokrat nadaljujemo s predstavitvami, tudi s tistimi, ki so bolj klasičnega oziroma retrovideza.

Ogrevanje s kerozinom Obstajajo posebej izdelane peči oziroma varni sistemi ogrevanja, ki jih dobimo v vseh tehničnih trgovinah in celo črpalkah in jih poznamo iz naših domov. Ta način je sodobnejšega datuma, vendar se ni prijel. V enem od nemških navtičnih katalogov je sicer še vedno reklama za malo kerozinsko peč, vendar so resni poskusi pokazali, da to ni najprimernejše ogrevanje. Je sicer dokaj preprosto in čisto, na žalost pa ne najbolj prijazno za plovila. Kerozin vsebuje kar nekaj vode (do 9 %), ki se ob gorenju sprošča in povzroča vlago, obvezno pa je tudi zračenje zaradi monoksida. Generalno gledano je namenjeno lahko izključno za kratkotrajno ogrevanje pred bivanjem in ne v času bivanja na plovilu. Ne potrebuje pa nobene električne energije.

Ogrevanje s špiritom (alkoholom) Žal malo poznan, vendar zelo učinkovit, poceni in preprost. Med najbolj znanimi napravami tega tipa je peč za ogrevanje znamke Origo (zastopnik pri nas je podjetje Tramontana). Je majhna, preprosta in primerna predvsem za tiste, ki se za bivanje na morju odločijo občasno in bi bil za njih nakup dražjega sistema prevelik zalogaj ali pa na majhnem plovilu zanj tudi ni prostora. Peč je izdelana v obliki dvojnega prirezanega storža, v katerega se vstavi kaseta s špiritom (enako kot je namenjena za štedilnike iste znamke) in prižge plamen. Pečica se lahko postavi kamor koli, le da je varno pred prevračanjem. Na podlagi izkušenj kolegov ki so kupili to pečico, ugotavljam veliko zadovoljstvo in jo priporočam vsem, ki del zimskega časa prebijejo v marini, občasno pa se podajo tudi na kakšno nekajdnevno potovanje. Za daljše potovanje pa je treba imeti nekaj zaloge špirita. Skratka, način ogrevanja, ki je primeren za občasna bivanja na barki in ne potrebuje električne energije. Idealen način v kombinaciji z električnim za čas bivanja v marini in občasnimi nekajdnevnimi izleti.