Odprava Preveslati J Mediteran zadnjemu delu odprave naproti

Odprava Preveslati J Mediteran zadnjemu delu odprave naproti

Od Peloponeza do Turčije ju čaka še dobrih 500 km

AVTOR Katja Krasko Štebljaj, Vodja službe za odnose z javnostmi, ELES d.o.o.
FOTO Dimitra Babadima

Za veslaško odpravo Preveslati J Mediteran in dosedanjima članoma, Marinom Medakom in Huwom Kingstonom, je v težkih zimskih razmerah že 1400 preveslanih kilometrov. V Grčiji, natančneje na Peloponezu, v mestecu Foinikounto, se je Medaku in Kinstonu vse do drugega dela Peloponeza, zadnje preveslane točke odprave, pridružil nov član posadke – Grk Dimitri Kokkoris. Slednji je avstralskega pustolovca Huwa Kingstona nato v luki Monemvasija na Peloponezu dokončno zamenjal do konca odprave. Konec prejšnjega tedna sta tako Medak in Kokkoris zaveslala proti zadnjemu delu odprave – Turčiji. Tam bosta sklenila preko 2200 km dolgo prvenstveno veslaško avanturo v zahtevnih zimskih razmerah.

Že odhod s Peloponeza je veslačema delal preglavice, saj zaradi visokih valov sploh nista mogla iz pristanišča. Poleg menjave posadke je odpravo doletela še ena velika sprememba – smer poti. Zaradi smeri vetra in zaradi stiske s časom Medak in Kokkoris ne bosta veslala proti Kreti in Cipru, ampak jo bosta mahnila na severovzhod, torej direktno proti Turčiji. »Cilja nimava še čisto določenega, to bi lahko bil Bodrum, Izmir ali Cesme, odvisno od vetra. Do sedaj smo še vedno spremenili končno luko in sem zato bolj previden pri napovedih. Ne bi se čudil, če bi pristali v nekem četrtem kraju,« se rad pošali Medak.

Pred Medakom in Kokkorisom  je tako še dobrih 500 km veslanja, odvisno od končne destinacije. “Pred to zadnjo epizodo imam veliko tremo, največ od vseh poti do sedaj. Veslala bova med otoki in veter bo precej močan, tako da si ne bova smela privoščiti napak. Barka se ne potopi na odprtem morju, ampak se raztrešči na obali. Pričakujeva tudi veliko dežja in posledično slabšo vidljivost, kar bo še bolj otežilo celotno pot,” je pred zadnjim delom odprave povedal Marin Medak.

Huw Kingston, avstralski pustolovec, je moral zadnji del oprave izpustiti, saj bi mu sicer zmanjkalo časa za dokončanje svoje  odprave Mediteranee – poti okoli Sredozemskega morja, ki jo je nameraval končati v enem letu. Poletel je na Rodos, odšel s trajektom do Marmarisa ter se nato odpravil s svojim kajakom enosedom severno proti Galipoliju. Odpravo Mediteranee mora namreč končati na Anzac day, največji avstralski državni praznik, ki ga obeležujejo v spomin na prvo bitko, v katero so se spustili kot samostojna država. Kingstonovo odpravo lahko spremljate na: http://www.mediterrannee.com.au

Odpravo, katere generalni sponzor je družba ELES d.o.o., lahko spremljate na:

TW: @marinmedak

FB: Marin Medak

www.marinmedak.com