Oceantec 50

Oceantec 50

Val 229
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Ocean tec d.o.o.

Slovensko podjetje Ocean tec z Jesenic je v sodelovanju s Humphreys Yacht Design predstavilo novo hitro družinsko jadrnico oceantec 50. Podjetji povezuje vrsta uspešnih projektov, kot so jadrnice class 40 ali na zadnje pred Trstom testiran norveški bolid, aquatich 40. Sodelovanje očitno prinaša vzajemno veselje in dober posel, zato ne preseneča nov projekt oceantec 50, odprtomorska, hitra potovalna jadrnica, zgrajena za izkušene jadralce.

Studiu Humphreys Yacht Design pri hitrih projektih ne manjka kilometrine in tako se znanje športnih projektov pretaka v hitre družinske jadrnice. Tovrstne jadrnice so namenjene vsem tistim, ki želijo jadrati hitro ne glede na vremenske razmere. Trup s preko 15 metrov dolžine bo zmogel velike razdalje, na predstavitveni prospekt so zapisali med 250 do 300 NM dnevno, kar se sliši imenitno. Ob tem niso pozabili, da je kokpit urejen za maloštevilno posadko in da bo dolge razdalje opravljala družina ali celo izkušen jadralni par. Postavitev dveh parov vitlov za dvižnice in kratice za kabino v kokpitu je odlična rešitev za tiste, ki se bodo srečevali z visokimi valovi in vremenskimi nevšečnostmi. Posadka je na ta način bolje zaščitena, delo na vitlih pa bolj enostavno. Tretji par vitlov je na dosegu krmarjeve roke, kar pomeni, da bo pri bolj zahtevnih manevrih krmar potreboval pomoč, vsaj avtopilota.

Na prvi pogled daje agresivno obliko dolg fiksni kosnik in v zgornji polovici nazaj zašiljen sekirasti premec, katerega padajoče linije trupa se vlečejo vse do jambora. Trup je narejen s pomočjo 5-osnega CNC stroja s postopkom infuzije v sendvič konstrukciji z ojačitvami iz karbona in E-glassa. Na kabinskem delu je poleg klasičnih stranskih in strešnih oken dodanih še nekaj steklenih površin, povezanih v zanimiv dizajnerski element, kar poleg dobrega izgleda zagotavlja še več svetlobe pod palubo in zato bolj udobne bivalne pogoje. Zmogljiva snast predvideva 162,5 m2 jader v veter in z vetrom še dodatni genaker velikosti 262 m2. Na krmi niso pozabili na garažni prostor za pomožni čoln v dolžini 2,40 metra, kar zagotovo spada med zelo zaželene družinske pripomočke. In nazadnje še cena, ki se začne pri 630.000 evrov brez DDV.