Oceanis yacht 62

Oceanis yacht 62

Val214

Nedosegljivo je postalo dosegljivo

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Svet sodobnih jaht se premika po velikostni lestvici navzgor in tako smo priča prvim primerkom t. i. razkošnih »industrijskih« jadrnic, kot je oceanis yacht 62. Morda s to trditvijo delamo krivico tistim, ki se ukvarjajo le z gradnjo večjih jaht, oziroma tistim z množično proizvodnjo in približevanju serijskim standardom gradnje plovil. Resnica je, da so ladjedelnice množične gradnje sposobne zgraditi večja plovila. Raziskave tudi kažejo, da obstaja večje povpraševanje za taka plovila, zato ponujajo jadrnice višjega velikostnega in kakovostnega razreda dobro poznanih in uveljavljenih blagovnih znamk. Pri Skupini Beneteau so seveda hitro prepoznali priložnost ter kupcem ponudili 62-čeveljsko jadrnico in jo označili z jahto. Oceanis yacht 62 spada tako v serijo sodobnih jadrnic pod blagovno znamko podjetja Beneteau.

Beneteau ni edina ladjedelnica, ki je prepoznala zmožnost, je pa edina, ki ima v svoji Skupini ladjedelnico CNB Yacht. Le-ta gradi jadrnice po naročilu in lahko podjetju pomaga. Seveda podjetja delujejo neodvisno, a je uspeh Skupine ravno tako pomemben kot uspeh posameznih podjetij. Vizija podjetja Beneteau seveda ni prevzeti strank ladjedelnice CNB, temveč ponuditi kupcem serijsko zgrajeno jahto z rešitvami po meri in željah naročnika. A pazljivo, saj je dopustna mera sprememb omejena, tako da ne moremo spreminjati zasnove plovila ali celo premikati predelnih sten. Izbor materialov in opreme je velik, zato lahko bodoči lastniki hitro najdejo zase primerno izvedbo, saj gre ne nazadnje tudi za sprejemljiv cenovni okvir za tako dolžino plovila.
Jadrnica oceanis yacht 62 je nastala v sodelovanju med Berret-Racoupeau Yacht Design in notranjim arhitektom, studiem Andreani Design, pri katerem je imel glavno besedo Pierangelo Andreani. Odločitev, da bo plovilo oblikoval oblikovalec motornih jaht, ni naključje pri podjetju Beneteau. Vnesti so želeli nekaj novega, inovativnega, zato je treba poudariti, da ne gre za zastavonošo med linijo oceanis, temveč za povsem novo zasnovo razkošnih plovil med 53 in 73 čevlji. Oceanis yacht 62 je tako uvrščena v zlato sredino projekta, zaupanega direktorju jadrnic pri podjetju Beneteau, Italijanu Gianguidu Girottiju.
Sodelovanje je ponudilo novo zasnovo jadrnice z več kot 19 m, namenjeno kakovostnemu preživljanju časa na morju. Za trup jadrnice so značilni visoki boki z velikimi okni, povezanimi v elegantno linijo čez celoten trup. Širok pas steklene linije se konča na krmi z okni za zračenje v krmnih kabinah. Čeprav je na privezu krma videti mogočna, ima prav vse na oceanis yacht 62 svojo nalogo. V krmi se skriva garaža za priljubljen in tako zaželen Williamsonov mini jet. Kljub svoji velikosti ostaja jadrnica obvladljiva z maloštevilno posadko, s katero je možno brez težav jadrati. Za odlično plovne lastnosti skrbijo dva krmilna lista in bočni zgib ter pravilno določena površina jader glede na težo plovila. Notranjost je svetla, z umetno svetlobo v prostornem salonu pa ustvarimo prav posebno vzdušje. Vse skupaj zaokrožajo skrbno izbrani materiali pohištva in oblazinjenja ter leseni zaključki.
Zunanje linije so izražene še v oglati nadgradnji in antenskem loku nad kokpitom. Sestavni del lahko povezuje nadgradnjo s spreyhoodom in pokriva kokpit z biminijem. Bimini v mehki, (klasični) zložljivi izvedbi ali s trdo streho bo nepogrešljiv v sončnih in deževnih dneh. Krmarsko mesto je za enim izmed dveh krmilnih obročev na krmi, tu sta tudi klopci za krmarja.

Na palubi
Privzdignjeno in oglato nadgradnjo zaznamuje venec oken, ki neprekinjeno teče tudi na delu kabine proti premcu in skupaj s strešnimi okni v notranjost prepušča veliko naravne svetlobe. Na palubi je kar šest ležalnih površin. Pred jamborom je dvojno oblazinjeno ležišče, še dve pa bomo našli na vsaki strani ob vhodu. S spustom obeh mizic v kokpitu bomo pridobili še dodatni dve površini (255 cm x 94 cm), na krmi pa se bomo lahko sončnim žarkom nastavljali na vezni klopi med levo in desno krmarsko klopjo. Vezna klop pod seboj skriva zunanjo kuhinjo z žarom. Lahko bi dejali, da je kuhinja z žarom na prostem že postala del standarda na jadrnicah te dolžine. …

Več si lahko preberete v 214. št. revije Val navtika.