Oceanis 51.1 first line

Oceanis 51.1 first line

Val 232
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Natanko leto dni mineva, odkar je bila javnosti prvič predstavljena nova generacija Beneteaujevih oceanisov. Temelj že sedme generacije ostaja enak, poleg oznake in dodatne decimalne številke za številom čevljev je še veliko novosti, pravzaprav je izjemno razširjen ponujen izbor razporeda prostorov pod palubo in dodatne opreme na jadrnici. Prvo izmed prenovljene generacije že več kakor 30 let stare linije na zunaj zaznamuje bočni zgib, ki se razteza od premca do ¾ krme. Prav posebna je tudi lastniška kabina na premcu z velikim zakonskim ležiščem, primerljivim s 55-čeveljskimi jadrnicami. Volumna v kombinaciji z naravno svetlobo je pod palubo res veliko, prav tako je navdušila lahkotnost upravljanja in izjemna odzivnost med jadranjem.

Prvi first 

Zgodovina ladjedelnice Beneteau razkriva tudi začetek izgradnje prve jadrnice iz linije first. Tridesetčeveljski first je oblikoval Andre Mauric in je bil prvič predstavljen leta 1976 na navtični razstavi v Parizu, kjer je bil izbran za jadrnico leta, zmagal pa je tudi prvi plov slovite regate za samotarje Figaro. Zaradi velikega povpraševanja na severnoameriškem trgu so odprli prvo ladjedelnico tudi v Južni Karolini, v ZDA. V vsega štirih letih je Beneteau postal eden najboljših proizvajalcev plovil v Združenih državah Amerike. To je bil tudi začetek Beneteaujeve zgodbe o uspehu in zgodbe, ki danes z jadrnicami seascape odpira novo poglavje.

Pod jadri

Pri Beneteauju so osvojili vse sodobne tehnološke postopke pri gradnji plovil in tako je oceanis 51.1 v celoti narejena s pomočjo vakuumske infuzije. Trup in paluba s pomočjo sodobne tehnologije dobita želeno obliko, težo, trdnost in kakovost. Za tiste, ki si boste želeli več zmogljivosti pod jadri, so ponudili jekleno kobilico ugreza 2,8 metra s svinčenim bulbom (3.198 kg). Z dvema krmilnima listoma je tudi obvladovanje za 35 odstotkov večje površine jader enostavno. Da bo vse v slogu, so ponudili na palubi še Harken performance vitle, v našem primeru so bili gnani električno, in seveda krmilni kolesi iz kompozitnega materiala. Ostane nam le še izbor jambora med aluminijastim in karbonskim, ki je v tako imenovani first različici višji za 1,5 metra. Tudi krmna pripona je bila hidravlično nastavljiva in povezana z vrhom jambora z dyneemo. Vse skupaj je nakazovalo na hitro jadranje, čeprav je bilo vetra bolj kot ne le za vzorec. A se nismo dali in ga poiskali kakšno miljo proti odprtemu morju. Do tja smo pridno preizkušali motor. Standardni je z 80 konjskih moči, a je bil na moje veliko zadovoljstvo na testni jadrnici vgrajen bolj zmogljiv Yanmar 4JH110 CR 81 kW (110 KM) s propelerjem in tremi sklopljivimi lopaticami. Že pri 1500 vrtljajih smo dosegli 5,9 vozlov hitrosti, medtem ko je pri 2000 vrtljajih na minuto in hitrosti 7,3 vozle motor deloval mirno in najbolj optimalno brez kakršnihkoli vibracij.

Ko smo bili že dobro navtično miljo oddaljeni od obale, se je pokazala sapica okoli 6 vozlov hitrosti, na površini, veliki za olimpijski bazen. Veter je napolnil skupno kvadraturo jader v veter (128,7 m2), jadrnica se je nagnila in pospešila. Kmalu smo dosegli neverjetnih 6,4 vozla, pri smeri in realnem kotu od vetra za 85 stopinj. Veter se je še malo okrepil na 9,2 vozla jakosti in takrat smo pri kotu 106 stopinj od vetra dosegli neverjetnih 14,7 vozla hitrosti. Pri tem seveda ni bilo zanemarljivo dejstvo, da smo imeli povsem nova jadra, z glavnim jadrom (full batten) in 67 m2veliko genovo ter vpetjem jambora s polnimi jeklenicami in tremi križi.

Zaključek

Sedma generacija oceanisov in ocenis 55.1 first line je tako prinesla odličen kompromis med hitrim jadranjem in udobjem. Pester izbor materialov in notranje razporeditve daje veliko možnosti kupcu za izbiro po lastnih potrebah ter zmožnostih. Za tiste, ki se bodo odločali odriniti z maloštevilno posadko, je na voljo Dock & Go opcija za pomoč pri pristajanju. Z vrtljivo peto in krmilno palico v kombinaciji s premčnim potisnikom postaja vplovitev in izplovitev v ozke predele marine in pristanišč res enostavno. Veliko dodatne opreme, ki vam je na voljo lahko naredi oceanis 51.1 jadrnico po vaši meri. Kljub vsemu zgoraj napisanemu, smo dolžni podati še ceno osnovnega modela, ki se začne pri 274.500 evrih brez DDV…

Več si lahko preberete v št. 232 revije Val navtika