Oceanis 41.1

Oceanis 41.1

Val211
AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Julijan Višnjevec

Logično navezovanje in spremembe linije oceanis so pripeljali do letošnje novosti – oceanis 41.1, pri kateri so združeni elementi odličnih plovnih lastnosti in udobja. To je hitra potovalna jadrnica z zmožnostjo tekmovanja in dobrih uvrstitev tudi na regatnih poljih. Celotna Beneteaujeva linija oceanis obsega jadrnice v velikosti 31–62 čevljev in tako zaključuje popolno ponudbo s privlačno in nekje v »zlato sredino« umeščeno oceanis 41.1.

Po številnih preizkusih in uporabniških izkušnjah sem tudi sam spoznal, da je velikost približno 40 čevljev odlična tako za družinsko jadranje (po navadi sam upravljaš jadrnico) kot tudi za regate (na razpolago je tudi posadka). Ta dolžina omogoča enostavno upravljanje (tj. možnost samostojnega priveza in odveza v marini), dovolj udobja in še vedno hitro jadranje.

Poleg mene so to seveda ugotovili tudi številni lastniki po celem svetu – jadrnico oceanis 41.1 so ocenili kot eno izmed najboljših v tem velikostnem razredu. Pascal Conq nam je v kratkem pogovoru zaupal, da so pri jadrnici oceanis 41.1 želeli predvsem veliko stvari poenostaviti, kar se kaže tudi pri nižji teži (za približno 800 kg). S poenostavitvijo so dosegli tudi za kupca ugodnejšo ceno, še vedno pa so na razpolago pustili dovolj prostora za želje in različne možnosti vgraditve dodatne opreme. »Idejni oče« je zaključil z mislijo, da je oceanis 41.1 najboljši delni sporazum med industrijsko gradnjo plovil in željami posameznega lastnika. Pri Beneteauju ponujajo oceanis 41.1 v različicah z dvema kabinama oziroma tremi ter enim toaletnim prostorom oziroma dvema.

Zgrajena v trupu z bočnim zgibom nudi odlične jadralne lastnosti in veliko prostora pod palubo. Zaradi odrezane krme ima nekoliko večji kokpit, ki se zaključuje s kopalno ploščadjo. Pod projekt za to plovilo se je tudi tokrat »podpisal« oblikovalski studio Finot Conq s partnerji, pri notranjosti pa so sodelovali oblikovalci Naute Designa. …

Več si lahko preberete v 211. št. revije Val navtika.