Oceanis 37

Oceanis 37

Val 132

Francozinje po meri družine

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Gorjan, Matija Klemenc

Beneteaujevo preoblikovanje linije oceanis se je po oceanisih 50, 46, 43 in 40 nadaljevalo s tremi jadrnicami med 31 in 37 čevljev dolžine. Prva, predstavljena javnosti, je bila oceanis 37 in prav ta se zdi najbližja željam povprečne družine in meram za udobno križarjenje. Jadrnica, kot je oceanis 37, je pravšnjih mer, da ni prevelika, še manj pa, da bi bila premajhna, saj nudi izjemno mero udobja.

Bolj ko gre zamenjava nekdanjih oceanisov proti koncu, bolj postaja jasno, da je Beneteaujev marketing naredil pravšnjo potezo z odprtjem nove linije jadrnic namenjenih čarterju. Z linijo cyclades je lahko linijo oceanis razbremenil vrste kompromisov in jadrnice pod tem predznakom prelevil v prijazne lastniške ladjice, s pravšnjo mero udobja in tudi plovnih sposobnosti, da so tisti, ki želijo imeti jadrnico le zase, veliko raje posegali po njih. Tako so pri največjem izdelovalcu plovil na svetu tudi sami laže zadihali. Čarterju ponujajo cycladese, lastnikom, željnim udobnega križarjenja, so namenili oceanise, tistim, ki želijo ob vsem udobju tudi tekmovati, pa firste.

Po tem, ko so splovili prvo iz nove generacije udobnejših in tudi hitrejših jadrnic, oceanis 50, so pri Beneteauju v roku dvanajstih mesecev splovili še oceanise 46, 43 in 40. Vse jadrnice so zasnovane v oblikovalskem studiu Jeana Berreta in Oliviera Racoupeauja. Očem ni ostalo prikrito, da so si mnoge jadrnice delile tudi iste konstrukcijske sestavine, kar je pripomoglo tudi k sprejemljivim cenam in njihovi tržni konkurenčnosti. Potem, ko smo se kar podrobno seznanili z omenjenimi oceanisi, je bilo za pričakovati, da nam bodo prvo naslednjo jadrnico predstavili zavito v enak, že preizkušen in uspešen dizajn. A so šli še korak naprej. Po dveh letih razvoja že nakazujejo spremembe, ki jih bodo nedvomno prenašali tudi na poprejšnje oceanise. Prvo, kar opazimo, je, da so oblikovanje manjših oceanisov nove generacije zaupali studiu Finot-Conc. Če pobrskamo nekoliko po novejši zgodovini Beneteauja, spoznamo, da je Jean-Marie Finot »zakrivil« nekaj zelo uspešnih modelov tega izdelovalca. Ker je znan tudi po športnejših projektih, slutimo, da so za razliko od večjih modelov manjšim namenili bolj športno prihodnost. Že risbe sedemintridesetke kažejo na bolj »spolzko« podvodje, pri tem pa so obdržali širok prostor, ki se vleče do krme, kar daje jadrnicam poleg udobja tudi boljšo trupno stabilnost, seveda v prid primerno velikih jader. Zaradi tega so tudi pri tem modelu globok in vitek krmilni list pomaknili bolj naprej, da ob večjem nagibu ne izgubi oprijema z vodo. Zmerno globoka kobilica (1,90 m) pa se v spodnjem delu razširi z ´bulbom´, kar jadrnici zagotavlja zadostno stabilnost. V primerjavi z meter daljšo oceanis 40 uvidimo, da ima oceanis 37 ugodnejše razmerje površine jader glede na izpodriv, kot tudi razmerje med izpodrivom in dolžino trupa. Poleg tega pa še razmeroma globlji ugrez, ki je v primerjavi s štiridesetico le 5 cm manjši. Jean-Marie Finot je oceanis 37 zarisal tudi z ožjim trupom na vodni črti. Glede na to, da nam je bila pod jadri še najbolj všečna štiridesetica, ki smo jo poskusili sočasno z njenima večjima sestrama (43 in 46), smo komaj čakali, da razpnemo jadra še njeni mlajši sestri. Žal nam sicer lepo vreme pred Monakom ni postreglo s kaj prida vetra, a nas je oceanis 37 vseeno očarala.

Oceanis 37 se nam je zdela pravšnja družinska jadrnica. Mere so nam bile dostopne, tako glede upravljanja s plovilom, ki se je izkazalo tudi v utesnjenem prostoru, zlasti pa je navkljub zmerni velikosti jadrnice nudila izjemen prostor, kakršnega najdemo pri meter daljših jadrnicah. Izdelovalec je kupcem ponudil jadrnico v dveh različicah. Pri dvokabinski je v krmni kabini ležišče postavljeno povprek na os jadrnice, ob tem pa je še nekoliko večje skladišče. Vendar se nam je zdelo, da je pri tej izkoristek že skoraj izjemnega prostora slabši kot pri trikabinski oceanis 37.

Težko bi jo uvrstili med tako imenovane performance-cruisers, vsekakor pa je jadralsko prijaznejša od oceanisov, ki smo jih poznali nekaj let nazaj in bo nedvomno uporabnikom nudila večjo mero zadovoljstva pod jadri. Snovalci so oceanis 37 ponudili z vrsto prijaznih oblikovalskih podrobnosti, ki bodo prispevale k ugodnejšemu bivanju na jadrnici, velik kokpit, prekrit z biminijem, pa bo prava veranda na morju. Zato lahko mirne duše zapišem, da nudijo kar veliko »muzike«, zajete v osnovni ceni 94.900 €.

Resnici na ljubo moram zapisati, da smo tudi pri izdelovalcih, ki se tako z besedo kot s ceno postavljajo nad velikoserijskimi izdelovalci, kot je tudi Beneteau, našli neobdelane robove polic, podnic in podlog ležišč ali sedežnih klopi. A vendar se čutim dolžnega zapisati, da bo marsikaj vredno tudi na teh jadrnicah še dodelati. Vredno bo tu in tam preko skritih robov potegniti z brusnim papirjem, pa tudi premaz z zaščitnim lakom preko robov bo podaljšal življenjsko dobo elementov iz vezane plošče. Vendar je pošteno povedati, da sem se z enakimi skritimi podrobnostmi srečal tudi na mnogo dražjih izdelkih.