Oceanis 34

Oceanis 34

Val 141

Francozinja po meri udobja željnih jadralcev

AVTOR Matija Gorjan
FOTO Matija Klemenc, Matija Gorjan

Dočakali smo še desetmetrsko barko oceanis novejše generacije. Po oceanis 50 so “hišni” snovalci francoskega Beneteauja za okoli meter (tri čevlje) zmanjševali projekte linije jadrnic za udobno križarjenje, razpoznavne kot oceanisi, in nam jih počasi predstavljali do oceanis 37, potem pa so preskočili na oceanis 31 ter nam šele nazadnje predstavili oceanis 34 ter največjo, oceanis 54. Obe smo lahko podrobnejše pregledali in tudi preizkusili skupaj s strokovnimi kolegi iz evropskih navtičnih medijev v Marseillu. Prav v dneh, ko sva bila na slikovitem prizorišču skupaj s sodelavcem Maticem, sva imela izvrstne pogoje za jadranje, kar sva dodobra izkoristila.

Razgovorom o recesiji in krizi so se predstavniki Beneteauja spretno izogibali, čeprav je bilo v zraku čutiti, da jih že pošteno skrbi. Šele nekaj dni zatem smo od predsednika uprave Beneteauja dobili sporočilo, da so prisiljeni odpustiti veliko število delavcev zaradi zmanjšanja naročil. A pustimo to, saj se tudi sami raje izognemo težavam, ki se čutijo na vseh področjih, še zlasti pa tam, kjer se varčevanje najprej začne, pri dragih športih. V to kategorijo nedvomno sodijo tudi počitniška plovila. Vrnimo se k sanjam, kamor omenjena plovila tudi nedvomno sodijo.

Oceanis 34 je bil zasnovan v projektantskem studiu Finot-Conq, kjer so “zakrivili” velik del jadrnic, ki tekmujejo na oceanskih regatah, kot je bila nedavna samotarska Vendée Globe. Zato se ne gre čuditi, da nas je pod jadri dodobra presenetila. Ne nazadnje velja spomniti, da je njena manjša sestra, oceanis 31 (VAL 127, marec 2008), ki je bila narisana v istem studiu, proglašena za Evropsko jadrnico leta 2009.

Počitniška jadrnica, kakršna bo zadovoljila v vseh pogledih, zlasti v zaprtih morjih, nekajtedenskih ležernih križarjenjih od pristana do pristana, zaliva do zaliva … Za huda morja ima morda le premalo zaščiten kokpit. Dvokabinska različica bo nedvomno nudila veliko udobja štiri- ali petčlanski družini. Trikabinska nudi dodatno ležišče, vendar na račun skladiščnega in toaletnega prostora, pa tudi navigacijski prostor je nekoliko žrtvovan. Da so prav to mnogi kupci čakali, čeprav sta bili pred njo že predstavljeni in splovljeni oceanis 37 in oceanis 31, priča podatek, da je bilo od lanske septembrske predstavitve oceanis 34 pa do našega februarskega srečanja z njo prodanih kar 110 primerkov.