Očala za jadranje

Očala za jadranje

Val 163

Test

AVTOR Julijan Višnjevec
FOTO Izdelovalci

Ni povsem vseeno, kakšna očala izberete, ko se odpravite na jadranje ali morda preživite cele dneve na morju. Namreč izpostavljenost sončnim žarkom lahko trajno poškoduje oči, zato je pravilna izbira očal za preživljanje prostega časa na in ob morju tako zelo pomembna. Koliko smo pripravljeni plačati za kakovostna očala, ko večinoma svojega prostega časa preživimo na morju? Seveda se največkrat ne poglobimo v to, kaj bi bilo najboljše za naše oči in izbiro očal prepuščamo modnim smernicam in trendu. Zato bi bilo prav, da tisti, ki preživimo veliko časa na morju, skrbno izberemo sončna očala, ki bodo ustrezala prav našim potrebam.

Dokazano je namreč, da sončna svetloba škoduje očem, in če je kje ta svetloba še zlasti nevarna, je to prav na morju ali na snegu. Tako je praviloma tudi z izbiro sončnih očal, ki jih uporabljano na jadranju ali ob preživljanju prostega časa ob morju. Pomembna je izbira pravih leč, da ne bodo oči med celodnevnim jadranjem »utrujene«, sami pa ne bi videli še kako pomembnih malenkosti, ki se pojavljajo na morski gladini, ko ocenjujemo smer in jakost vetra.

Kako izbrati ustrezna sončna očala?

Pri izbiri športnih očal za jadranje je pomembnih več dejavnikov. Okvir naj bo čim bolj prilagodljiv obrazu, po možnosti naj imajo očala nastavljiv nosnik in ušesne konice ter zamenljive leče. Udobnost pri nošenju in kakovost leč sta poglavitna dejavnika. Naj ne bo modnost pri izbiri športnih očal vaše vodilo. Zaščito pred sončnimi žarki nam nudi zatemnjenost leče, tako da prepušča od 8 do 18 % vidne svetlobe. UV (ultravijolična) zaščita pa ni povezana z barvo ali nianso leče. Tako je še pomembnejša kot zatemnjenost dejanska UV zaščita, ki nudi zaščito pred škodljivimi sončnimi žarki. Poškodbe oči lahko nastanejo pri očalih, kjer so leče zatemnjene, nimajo pa ustrezne UV zaščite, kar privede do tega, da se očesna zenica še močneje odpre in omogoči dostop še večje količine očesu škodljivim ultravijoličnim žarkom. Še zlasti bodimo previdni pri zaščiti oči otrok, katerih oko se šele začenja razvijati, zato tudi njim privoščimo kakovostno izbiro.

Kakšne leče so primerne? Steklene ali polikarbonati?

Tiste leče, ki nudijo zadostno zaščito pred UV žarki in imajo polarizacijski filter. Materiali, iz katerih izdelujejo kakovostne leče, so polikarbonati ali steklo. Steklene leče teoretično nudijo najboljšo optično kakovost in so nekoliko bolj odporne proti praskam, vendar so takšna očala veliko težja in se za športne aktivnosti skorajda ne uporabljajo. Nižjecenovni razred sončnih očal je iz navadnih plastičnih mas ali akrila. Cenejši materiali so seveda tudi manj odporni na praske. Razliko med plastičnimi materiali težko ugotovimo sami, medtem ko so steklena že na prvi pogled nekoliko težja. Dodatna zaščita leč je za vodne šport zanimiv hidrofobični nanos, ki pomaga pri odboju kapljic iz leče.

Polarizacija. Kaj je to?

Polarizacijska stekla predstavljajo eno izmed največjih odkritij na področju optične znanosti. Skoraj v celoti izničujejo zaslepljujoče odboje svetlobe in s tem krepko izboljšajo sliko ter zmanjšajo utrujenost oči. Polarizacijska stekla zagotavljajo odstranitev motečih odbojev na morski gladini in vseh ravnih površinah, hkrati pa povečujejo kontrast in zaznavnost globine.

Za jadranje ali aktivno preživljanje prostega časa na vodi si praktično ne moremo zamisliti očal brez polarizacijskega filtra. Ob pogledu skozi polarizacijska stekla dobimo vtis, da ta ‘zrišejo’ bolj ostro in čisto okolico, kot smo je sicer vajeni. Zlasti je še priporočljiva uporaba takšnih stekel za ljudi, ki imajo težave z zaznavanjem kontrastov, ribiče in starejše ljudi ter voznike.

Bleščanje nastane, ko se žarki sončne svetlobe odbijejo od gladke vodoravne površine vode ali snega in se refleksirajo v eni smeri ter ustvarjajo polarizirano svetlobo, katera je vzrok bleščanja. Poseben filter, ki ga imajo polarizacijska stekla, ločuje žarke svetlobe od vodoravnih žarkov, ki povzročajo bleščanje.

Okvirji, naj bodo plastični ali kovinski?

Pri športnih očalih skoraj vedno govorimo o okvirjih iz plastičnih mas in tako je tudi pri jadranju. Po obrazu se prilegajoč okvir nam nudi dobro zaščito pred soncem, vetrom in morebitnimi kapljicami vode. Pri okvirju moramo izbrati pravo velikost in ustrezno prileganje obrazu. Vsa očala v prodaji pri specializiranih prodajalcih morajo izpolnjevati evropske varnostne standarde in norme zaščite. Oznaka CE na okvirju nam zagotavlja, da je izdelek opravil ustrezno kontrolo in je izpolnil evropske standarde.

Kdaj izbrati sončna očala z dioptrijo?

Sončna očala z dioptrijo so praktična izbira pri skoraj vseh športnih aktivnostih, ko kontaktne leče povzročajo rahlo vnetje oči zaradi vpliva vetra, sonca in morda vode. V sončna očala je mogoče vgraditi skorajda vse tipe dioptrijskih leč, vključno z bifokalnimi in progresivnimi. Takšna sončna očala bodo služila predvsem tistim za krmilom, ki imate težave s starostno daljnovidnostjo in potrebujete korekcijo vida za kontrolo bližnjih inštrumentov na plovilu. Nekaj omejitev pa je vseeno bilo v preteklosti pri okvirjih s preveliko zakrivljenostjo. Le-ta lahko napačno prikažejo vidno polje, a so nam po posvetu v optiki Moj optik zagotovili, da imajo rešitev tudi za takšne želje. Leče izdelajo in vgradijo po natančnih meritvah in izdelajo tako rekoč individualna očala.