Obnova zložljivega propelerja

Obnova zložljivega propelerja

Val 197
AVTOR Tadej Povhe
FOTO Tadej Povhe

Glede na dejstvo, da v današnjem svetu staro pogosto enostavno zamenjamo z novim, saj je tako najlažje, sčasoma izumirajo znanja mojstrov, ki so različne izdelke obnavljali v domačih delavnicah ali kar na morju. S primernim znanjem je to v določenih primerih mogoče tudi pri res enostavnih obnovah na propelerjih.

Zložljivi propelerji po nekaj letih uporabe pri vožnji z motorjem pričnejo proizvajati neprijeten hrup oziroma ropot. Slednji najpogosteje izvira iz poškodovanega ležajnega mesta posameznega krila propelerja, ki je izpostavljeno agresivni slani vodi in drugi umazaniji. V profesionalni delavnici z ustreznimi stroji je obnova ležajnih puš in naležnih površin malenkost, tovrstna obdelava pa pogosto preseže stroške novega propelerja. Obnova je smiselna le takrat, kadar je ozobljenje na posameznih krilih še razmeroma dobro in se krili odpirata ter zapirata sinhrono. V primeru, ko poškodbe propelerja še niso prevelike in je ozobljenje še dobro, se domače obnove lahko lotimo tudi sami v domači delavnici.

Osnovni pripomočki za lastno obnovo

  • Vsekakor je potrebno za kakršno koli obnovo imeti pilo, ki je dobre kvalitete, pri čemer mora biti ta dolga vsaj od 250 do 300 mm. Uporaba stare izrabljene pile, ki je že opravila svoje delo, bo povzročila neenakomerne odvzeme materiala in neravno oziroma hrapavo površino.
  • Izjemno pomembno je tudi, na kakšen način držimo propeler med obdelavo, saj lahko z neprimernim vpetjem v primež poškodujemo telo propelerja. Tako je smiselno, da si pomagamo s pripravo, narejeno iz trdega lesa, ki je neke vrste ohišje, preko katerega vpnemo propeler v primež.
  • Kontrolo ravnih površin preverimo s kotnikom ali z drugim ravnim pripomočkom, kot je na primer kljunasto merilo.

Postopek delne obnove

Najprej je potrebno naležne oziroma ležajne površine posameznih kril ravno in vzporedno obdelati s pilo, pri čemer je potrebno paziti, da je končna širina naležnega dela enaka pri obeh krilih. Odvzem materiala mora biti kar se da postopen, posamezni opilki pa naj ne bi presegali velikosti 0,15 mm. Ob piljenju je potrebno zagotavljati tudi pravokotnost glede na luknje, kamor sedejo sorniki, ki povezujejo telo propelerja in krilo propelerja.

Ker smo z brušenjem zmanjšali premer naležnega dela kril, ki sedejo v telo (vilice) propelerja, je potrebno prilagoditi tudi vilice oziroma njihovo zračnost. To naredimo tako, da telo propelerja oziroma vilice namestimo neposredno v primež in ga privijamo toliko časa, dokler se lahko na novo obdelane naležne površine kril gladko premikajo v vilicah propelerja. …

Več si lahko preberete v 197. št. revije Val navtika.