Nudo – 20 let modne ikone

Nudo – 20 let modne ikone

Val 260
MOOD. Pomellato Nudo XX Anniversary. Milan. Italy. 23/09/2021 © david atlan.

Pisalo se je leto 1967 in Milano je bilo mesto, kjer je bil rojen Pomellato, danes ena največjih draguljarskih znamk. Bila je prva, ki je v svetu draguljarstva predstavila izraz pret-a-porter, torej modo, ki je navkljub podpisu znanih modnih oblikovalcev dostopna vsem smrtnikom. Danes v Sloveniji in na Hrvaškem znamko Pomellato zastopa Draguljarna Malalan. Pred dvajsetimi leti je Pomellato spisal še eno revolucionarno zgodbo: predstavil je kolekcijo Pomellato Nudo, kar v italijanščini pomeni gol, luč sveta pa je ugledala zaradi želje po ustvarjanju nekaj drugačnega  od trenda velikega, razkošnega nakita, ki je prevladoval v tistem času.

Po zaslugi zmagovalne kombinacije je bil takoj razprodan. Nakit Pomellato je bil zmanjšan na svoje bistvo v mamljivi mavrici svetlih barv, njegova minimalistična silhueta pa je postala Pomellatov podpis. Izrecno je bil zasnovan za zlaganje, kar je omogočalo enostavno in spontano personalizacijo. Od tistega prelomnega trenutka leta 2001 Nudo uživa trajen uspeh. Je brezčasen, Pomellatova sijoča zvezda, ki v dveh desetletjih ni le prestala preizkusa časa, ampak je postala utelešena oblikovalska filozofija hiše.

Oblika je zaradi svoje vizualne čistosti prepoznana po vsem svetu, nenehno spreminjajoča se paleta živih barv pa njena značilna taktilna privlačnost. 4 dnevi. Toliko časa je potrebnega za popolno izvedbo čistih linij, časa, da spretne roke draguljarjev v milanskem ateljeju ročno izdelajo prstan Nudo klasične velikosti. Med drugim je treba v kvadratno površino vrha kamna ročno zarezati 57 nepravilnih faset. Z leti je Nudo razkrival nove koncepte, do danes je bilo v nakit vstavljenih 35 različnih draguljev, vključno s prasiolitom, nebeško modrim topazom, akvamarinom, ametistom, turmalinom. Pomellato je naredil še korak dlje. V prizadevanju za okolju bolj prijazno prihodnost je dosegel 100-% odgovoren nakup zlata. Preprosto rečeno je Nudo nekaj, kar morate imeti. Ker je nekonvencionalna lepota nakita Nudo popolna za močne ženske, kot so  Salma Hayek, Cate Blanchett, Jane Fonda, ki ustvarjajo duh sestrstva Pomellato.

www.malalan.si