Novosti na trgu zavarovanja plovil

Novosti na trgu zavarovanja plovil

Val 188

Turbulentno leto 2013, ki je med drugim zaznamovano tudi z vstopom Hrvaške v EU in z njene strani sprejetimi predpisi o začasnem znižanju DDV na uvoz plovil, je za nami.

Na zavarovalnem področju se zaradi tega ni veliko spremenilo.

Plovila s slovensko registracijo se še naprej zavarujejo pri slovenskih zavarovalnicah in zavarovalnicah iz držav članic EU, če imajo soglasje za delo v Sloveniji. In večina jih ima. Slovenske zavarovalnice pa lahko zavarujejo v principu samo plovila s slovensko registracijo, saj soglasij za zavarovanje registracij drugih držav članic EU slovenske zavarovalnice za pomorska zavarovanja praviloma nimajo.

Razlog za to izhaja iz praktičnega problema – slovenske zavarovalnice za pomorska zavarovanja niso organizirane za pobiranje davka na zavarovalno premijo, ki bi ga morale odkazati državi registracije plovila.

I.B.C., d. o. o. kot neodvisni zavarovalni posrednik in svetovalec svojim strankam še vedno nudi možnost zavarovanja njihovih plovil po konkurenčnih cenah in pogojih, veljavnih na evropskih zavarovalnih trgih, odvisno od njihovih registracij in individualnih zahtev. I.B.C., d. o. o. pri zavarovanju plovil s slovenskimi zavarovalnicami najpogosteje sodeluje z Zavarovalnico Maribor (v nadaljevanju ZM), saj je edina, ki je pripravljena sklepati zavarovanja plovil v lasti fizičnih oseb z zavarovalnim posrednikom.

Več si lahko preberete v 188. št. revije Val navtika, informacije o storitvah zavarovanj za plovila so na voljo na tel.št.:05 639 80 18.