Novi radar Simrad

Novi radar Simrad

Val 167
AVTOR Božidar Peteh
FOTO Božidar Peteh

Vprašanje:

Občasno prelistam vašo revijo in če me spomin ne vara, ste nekoč že pisali o nekem novem tipu radarja. Sam resno razmišljam o nakupu, saj z jadrnico večkrat potujem tudi v manj prijaznih pogojih in ponoči, zaradi česar pogrešam več informacij o dogajanju na morju. Prosil vas bi za nasvet, kakšen radar priporočate za jadrnico.

Odgovor:

Da, res je. Pred dvema letoma sem že nekaj pisal o tem. Da se informacija o novostih ne izgubi oziroma da jo bere čim več oseb, bom na kratko ponovil zakaj gre.

Klasična radarska tehnologija temelji na generatorju mikrovalov, ki jih s pomočjo rotirajoče antene pošilja v okolico in z isto anteno sprejema odboj le-teh ter z računanjem razlik v času odboja ter kotov oblikuje vizualizirano sliko odboja. Prva velika razlika pri novem radarju sta dve ločeni anteni, pri čemer je ena oddajna, druga pa sprejemna. Še več novosti pa se skriva v tehnologiji. Generator signala (frekvenčni modulator) oziroma oddajna antena pošilja v eter valove z različnimi frekvencami in omogoča, da sprejemna antena ne sprejema samo golega odboja, ampak tudi spremenjene frekvence kot posledica odboja od različnih materialov. To omogoča izdelavo bistveno bolj natančne slike objekta, še zlasti pa veliko jasnost med različnimi podobnimi objekti. To je še najbolj pomembno v predelih z mnogo otočki in kardinalnimi oznakami, ki jih je z novim radarjem veliko lažje razlikovati.

Polprevodniška tehnologija omogoča tudi bistveno nižje moči delovanja, kar ima za posledico ne samo manj negativnega vpliva na okolje, ampak tudi manjšo porabo energije, kar je za majhne navtike še posebej pomembno.