Nova X-Yachts X4.9

Nova X-Yachts X4.9

Val 228

Zajadrala je!

Tretja jadrnica iz nove serije X danskega proizvajalca vrhunskih jadrnic X-Yachts, model X4.9, je zajadrala v hladnih pomladanskih vodah Baltika.

Izkušena tovarniška posadka in predstavniki ključnih dobaviteljev so skupaj preverili osnovne jadralske performanse nove jadrnice, opravila fine nastavitve prototipa in se zadovoljna vrnila v haderslevski fjord.

Posebno pozornost so namenili nastavitvam jambora in jader, saj je prvo jadranje tudi prva priložnost za preverjanje uravnoteženosti med trupom, snastjo in podvodnimi dodatki. Omenjena uravnoteženost je ključni faktor, zaradi katerega običajno tisti, ki X-ico enkrat preizkusijo, nikoli več ne iščejo druge jadrnice. Pri tem so ključne izkušnje legendarnega dizajnerja Nielsa Jeppesena, tovarniškega jadralskega specialista Dana Pedersena in po novem tudi glavnega direktorja ladjedelnice Kræna Brinck Nielsena (v Barceloni leta 1992 je z Jesperjem Banksom, ki danes vodi razvoj v jadrarni Elvstrom Sails, osvojil zlato olimpijsko kolajno!), saj lahko le takšen profil jadralcev iz jadrnice iztisne njen maksimum. Z rezultati so bili izjemno zadovoljni, prav tako z ergonomijo kokpita.

Tudi nas je sama notranjost s svojo prostornostjo in funkcionalnostjo že navdušila – na sejmu v Düsseldorfu, kjer je bila jadrnica premierno predstavljena javnosti.

e-mail: miha@dna.si
 X-Yachts.com