NOVA SMER ZA BMW – iX

NOVA SMER ZA BMW – iX

FOTO Žiga Intihar    

Zgražanje. Lahko rečemo, da ta beseda najbolj opisuje odzive ljudi, ko so prvič ugledali novi model iX na promocijskem materialu in slišali, da gre v produkcijo. Priznam, tudi jaz sem gledal in nisem mogel verjeti, da bodo iX res spravili v proizvodnjo. Tako drugačen od vsega, kar smo do sedaj poznali kot BMW. Nato smo ga prvič ugledali na Pokljuki v začetku leta in v živo ni deloval tako grozno. Pa vseeno, glave so še naprej zmajale.

Ta teden pa je končno tudi uradno zapeljal na slovenske ceste, prodaja je že stekla in prva dva bosta do konca novembra že dostavljena slovenskim kupcem. Novinarska peresa smo lahko prvo izkušnjo tega revolucionarnega modela dobili ta teden, z panoramsko vožnjo do iz Ljubljane do Celja (in seveda nazaj).  O obliki zapišimo samo to, da je oblikovanje potekalo od zunaj navzven. Najprej notranjost in počutje voznika, nato digitalizacija in personalizacija, šele nazadnje futurističen, toda zelo funkcionalen, zunanji izgled. Kljub glomaznosti, BMW oblikovanje sam opisuje kot monolitno (monolith), je količnik zračnega upora zelo dober- pri avtocestnih hitrostih je tako poraba elektrike minimalna, kljub teži vozila cca. 2.5 tone. Notranjost. Vzor je bila dnevna soba, fotelji, mizice in predvsem počutje. Mislim, da jim je dobro uspelo. Z izdatno uporabo recikliranih materialov, mehkimi površinami praktično povsod, zanimivi oblikovalskimi prijemi in sramežljivo tehnologijo (»Shy-tech« jo imenuje BMW). Tehnologijo, ki je čimbolj skrita, da ne bode v oči. Zmogljivi zvočniki integrirani v naslonjala sedežev, vratni paneli in armaturna plošča kot grelni paneli,… Veliko podrobnosti, ki počutje v kabini popeljejo v na raven mehke deke, dobre knjige in kozarca penine pred kaminom. Hans Zimmer je poskrbel za akustično spremljavo vseh zvokov v kabini, kar je pika na i.

Trenutno sta na voljo dva modela, 40 in 50, prvi se začne pri skoraj 82 tisočakih, drugi pri dobrih 108 ih. Razlika v velikosti baterije in moči (240 kW proti 386 kW, 71kWh proti 105 kWh neto). Kasneje pride še malo manj zmogljiv 35 in veliko bolj zmogljiv 60.

Da pa okoljevarstvo ni samo površno, BMW postavlja proizvodnjo modela iX kot vzgled, kako celovito zmanjševati odtis na okolje skozi celoten postopek. Tako model iX pri BMWju označuje tudi začetek dobe, ko na vpliv na okolje pazijo že pri dobavni verigi, nato proizvodnji in šele čisto na koncu v fazi uporabe (kjer je pri električnih vozilih tako in tako najmanj škodljivih vplivov). Kaj več o tem in o samem avtomobilu pa napišemo ko pride na test.