Nova letalska čarterska povezava med Italijo in Portorožem

Nova letalska čarterska povezava med Italijo in Portorožem

Val online

Portorož, 1. april 2014: 1. maja bo vzpostavljena čarterska povezava med Salernom, Rimom, Catanio in Portorožem. Turistično gospodarstvo si obeta povečanje števila italijanskih gostov. Predstavitev nove povezave tudi v Neaplju.

Po štiriletnih vztrajnih pogovorih med neapeljskim tour operatorjem CTM Travelair ter Turističnim združenjem Portorož in Aerodromom Portorož bo 1. maja vzpostavljena čarterska povezava med tremi italijanskimi mesti in Portorožem. Iz Salerna, Rima in Catanie bo letalo Fokker 50 grškega prevoznika Minoan Air lahko prepeljalo do 50 potnikov naenkrat.

Danes je bila na portoroškem letališču novinarska konferenca, na kateri so o novi čarterski povezavi spregovorili državni sekretar na Ministrstvu za infrastrukturo in prostor mag. Bojan Babič, župan Občine Piran Peter Bossman, vodja Sektorja za turizem SPIRIT Slovenija mag. Karmen Novarlič, direktor Turističnega združenja Portorož Jadran Furlanič, direktor Aerodroma Portorož Robert Krajnc, direktor letališča Salerno dr. Giovanni Basso ter lastnik in direktor agencije CTM Travelair iz Neaplja Antonio Gervasio.

Mag. Bojan Babič je izrazil zadovoljstvo nad novo vzpostavljeno povezavo in dodal: “Zavedamo se, da so letališča eden glavnih faktorjev razvoja turizma.” Omenil je tudi, da si na ministrstvu prizadevajo, da bi bil državni prostorski načrt za portoroško letališče čim prej dokončan.

Novo čartersko povezavo so pozdravili tudi na Občini Piran. ŽupanPeter Bossmanje na konferenci povedal: “Prepričani smo, da bo letalska povezava pomembno vplivala na povečanje števila italijanskih turistov, ki so znani kot dobri gostje.« Izpostavil je tudi, da se na državni prostorski načrt že predolgo čaka. “Podaljšana letališka steza in dovoljenje za izgradnjo golf igrišča bi pomembno vplivali na turizem v naši občini in širši okolici.”

Karmen Novarlič, vodja sektorja za turizem javne agencije SPIRIT Slovenija: “Na javni agenciji SPIRIT Slovenija pozdravljamo novo čartersko povezavo med Portorožem in Italijo, saj je vzpostavitev novih povezav med obema državama nujna za rast števila italijanskih turistov v Sloveniji. Medtem ko lanskoletni podatki izkazujejo stabilizacijo prihodov s tega ključnega trga slovenskega turizma, pa letošnji dvomesečni podatki izkazujejo pozitivni trend rasti. Kar 17-odstotna rast števila prihodov in 12-odstotna rast števila prenočitev v januarju in februarju kažeta na velik pomen in potencial tega emitivnega trga slovenskega turizma, ki je lansko leto z 16-odstotnim deležem nočitev zaključil na prvem mestu vseh tujih emitivnih trgov. Potencial rasti in pozitivni trend, ki ga izkazuje ta trg, bomo tudi letos izkoristili z osredotočenimi trženjskimi in promocijskimi kampanjami.”

V Portorožu bo letalo ob četrtkih in nedeljah pristalo trikrat dnevno, povezava pa bo aktivna vse leto.

URNIK LETA (po lokalnem času):

Četrtek in nedelja

Salerno

06.00

Portorož

08.00

Portorož

09.00

Catania

12.00

Catania

12.40

Salerno

13.50

Salerno

14.10

Portorož

16.05

Portorož

16.25

Rim/Fiumicino

17.55

Rim/Fiumicino

18.45

Portorož

20.25

Portorož

20.55

Salerno

22.55

V občini Piran so gostje iz Italije lani ustvarili 197.372 oz. 14 % vseh nočitev. V primerjavi z letom 2012 je to kar 9 % manj. Do zdaj so prihajali skoraj izključno iz severne Italije oz. krajev, ki niso oddaljeni več kot pet ur z avtomobilom.

Jadran Furlanič, direktor Turističnega združenja Portorož: “Južna Italija je pomembno tržišče za turistično destinacijo Portorož & Piran, ki številne italijanske goste navdušuje predvsem z bogato ponudbo centrov dobrega počutja, kulinarike in igralništva pa tudi s poznavanjem italijanskega jezika. Prizadevamo si tudi, da bi lahko že naslednje leto zagotovili večje letalo in tako prepeljali do sto oseb naenkrat.”

Robert Krajnc, direktor Aerodroma Portorož: “Ponovno ugotavljamo, da je Obalno-kraška regija zanimiva za tuje goste, ki prihajajo k nam z letali, še vedno pa se srečujemo z istimi težavami. V mislih imam zastarelo infrastrukturo portoroškega letališča in prekratko vzletno-pristajalno stezo, kar je velikokrat ključnega pomena za dogovore z letalskimi prevozniki in tour operaterji. Upamo, da bo država pospešila postopke v zvezi z državnim prostorskim načrtom za portoroško letališče, saj trenutno potekajo mnogo prepočasi. Naj bo tudi državi vzpostavitev novih letalskih povezav z Italijo, ki jih do sedaj ni bilo, dodatna spodbuda, hkrati pa zaveza, da končno prisluhne načrtom letališča, lokalnega gospodarstva in regije, ki zagovarja razvoj letališča.”

Pogodba je bila podpisana za pet let in je vredna 3.740.000 evrov letno. Vsa sredstva so zagotovili italijanski partnerji. Lastnik in direktor agencije CTM Travelair Antonio Gervasio je povedal: “Verjamemo v Slovenijo kot počitniško destinacijo. S ponudniki prenočitvenih zmogljivosti si prizadevamo zagotoviti čim nižje cene paketov.”

Dr. Giovanni Basso, direktor letališča Salerno, je izrazil zadovoljstvo nad sodelovanjem s Slovenijo. “Danes sem prvič v Portorožu in ob prihodu sem bil pozitivno presenečen, kako lepo in čisto mesto je,” je še dodal.

Turistično združenje Portorož se bo v sodelovanju z agencijo SPIRIT od 4. do 6. aprila udeležilo borze BMT v Neaplju, kjer bo potekala aktivna promocija nove letalske povezave. Turistično gospodarstvo se bo predstavilo na 100 kvadratnih metrih razstavne površine, v petek pa bo organizirana tudi novinarska konferenca za italijanske novinarje. V veliko pomoč pri organizaciji je tudi direktor podjetja Progecta in organizator turistične borze Fabrizio Cantella, ki se je osebno zavzel, da bo letalska povezava v Neaplju čim bolje predstavljena.