Nova ACI Marina Rovinj – največja naložba v zgodovini ACI marin

Nova ACI Marina Rovinj – največja naložba v zgodovini ACI marin

Val 238

Dela na najsodobnejši in po mnenju številnih najlepši marini navtičnega turizma na Jadranu, ACI Marini Rovinj, ki bo po najvišjih standardih dizajna in oblikovalskih rešitev na samem vrhu elitnih svetovnih destinacij, so pri koncu. Prvo vpluto plovilo z letnim privezom je letošnjega 25. marca že otvorilo začetek obratovanja nove prenovljene marine, namenjene tako letnim kot sezonskim privezom.

Vizualni izgled ni edina stvar, ki je v prenovljeni rovinjski marini popolnoma spremenjena. Uspešno so dosegli osnovni končni namen in to je korenit premik k sodobnemu navtičnemu turizmu, pomorskim in navtičnim storitvam. Nov koncept je prežet z noto ekskluzivnosti v vseh detajlih, kar si je, glede na zavidljivo turistično privlačnost, to obmorsko mesto tudi zaslužilo. Gradnja nove ACI marine Rovinj je pomemben korak naprej v standardih navtičnega turizma na Hrvaškem. Vrhunski dizajn, najnovejše tehnološke rešitve in visoka raven prilagojenih tehničnih in gostinskih storitev marin sledijo najsodobnejši navtični zahtevi po “vse na enem mestu”, idealno pa se ujemajo tudi s hitrim razvojnim tempom destinacije. Najvišji standardi navtičnih storitev
Prve ACI marine so bile zgrajene v času, ko so bili standardi v navtičnem turizmu drugačni. ACI Marina Rovinj je bila zgrajena pred več kot 30 leti, bila je ACI-jev pionir in je svojo poslovno dobo več kot dobro oddelala. Dejstvo pa je, da je navtični trg danes precej bolj zahteven, plovila so večja, čarterskega turizma je vse več. Zato so ocenili, da je potrebno zmanjšati število privezov za manjša plovila in optimizirati zmogljivost privezov v skladu z današnjimi veljavnimi standardi in zahtevami trga.

1.400 m2 novih poslovnih prostorov
Nova marina ima 1.400 m2 poslovnih prostorov, ki vključujejo gostinske objekte, restavracijo in cafe-lounge bar, trgovino z živili, wellness, trgovine s priznanimi blagovnimi znamkami, pisarniške prostore za predstavništva renomiranih zastopnikov luksuznih jaht, čarter agencije, trgovino z navtično opremo in servisni center.

Jahte z dolžino nad 35 metrov na tranzitnih privezih
Na morskem delu je marina razdeljena na dva dela. En del je namenjen plovilom na stalnem privezu, preostali del pa plovilom v tranzitu. Skupaj ima marina 196 privezov, na katere je možno privezati plovila s povprečno dolžino 17 metrov, namesto dosedanjih 11 metrov. Marina lahko na letni privez sprejme jahte do 35 metrov dolžine, plovilom nad to dolžino je namenjen prostor na tranzitu. Manjših plovil je na letnih privezih vse manj, zato pa jih je vse več v tranzitu, želja Rovinja pa je, da tudi nadalje ohrani primat tranzitne marine na tem delu jadranske obale.Ob celotni dolžini obalnega dela marine in valobrana je bil zgrajen popolnoma nov obalni zid, ki je od starega širši za meter in pol, šestmetrski koridor ima sedaj dvosmerni prehod za plovila. Globina vzdolž celotne obalne linije znaša minimalno 4,5 metrov.

Dostop
Navtiki, ki želite zapluti v ACI marino Rovinj, boste ta kraj zlahka prepoznali po zvoniku sv. Evfemije, ki se nahaja na hribu sredi polotoka. Na rtu sv. Evfemije je svetilnik s pozicijo 45°05,0’ N 13°38,0’ E (B Bl 4s 19m 7M). V ACI marino Rovinj vplujete med otokom sv. Katarina in valobranom mestnega pristanišča. Na koncu valobrana se nahaja svetilnik (C Bl 3s 7m 3M). Med tem svetilnikom in otokom sv. Katarina je tudi označena plitvina (rumeno-črna boja), ki jo je potrebno obpluti s severne strani. Če vstopite v marino z južne strani, je treba zapeljati bliže valobranu marine, na koncu katere je zeleni svetilnik (Z Bl 5s 7m 5M).